Petek,
7. 8. 2015,
16.58

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

fiskalni svet kandidati

Petek, 7. 8. 2015, 16.58

8 let, 5 mesecev

Vlada išče tri člane fiskalnega sveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Vlada je objavila javni poziv za izbiranje kandidatov za člane fiskalnega sveta, ki bo zaživel jeseni. Prijavijo se lahko strokovnjaki s področja makroekonomije, javnih financ ali ekonomije.

Izbrani člani fiskalnega sveta bodo imenovani za dobo petih let, vendar pa največ dvakrat zaporedoma.

Vlada za sestavo fiskalnega sveta išče kandidate, ki so strokovnjaki s področja makroekonomije, javnih financ ali ekonomije. Imeti morajo najmanj univerzitetno izobrazbo ali izobrazbo, pridobljeno po študijskem programu druge stopnje, in najmanj 10 let delovnih izkušenj na svojem strokovnem področju, pri čemer se ocenjujejo tudi poslovna uspešnost, uspešnost na dosedanjih delovnih mestih in ugled.

Zaposlitev za polovični delovni čas Fiskalni svet, ki bo zaživel jeseni, bo imel tri člane, ki jih bo na predlog vlade imenoval državni zbor. To so lahko strokovnjaki s področja makroekonomije, javnih financ ali ekonomije, pri čemer mora biti vsaj eden od njih s področja makroekonomije, vsaj eden pa s področja javnih financ.

Zakon sicer določa, da bo predsednik sveta zaposlen za najmanj 50 odstotkov polnega delovnega časa, člana fiskalnega sveta pa za največ 50 odstotkov delovnega časa. Njihova plača bo tako sorazmerna deležu polnega delovnega časa, ki ga bodo opravili.