SiolNET. Novice Slovenija
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada potrdila načrt za skrajševanje čakalnih dob

0,26

termometer

operacija zdravstvo
Za povečan obseg zdravstvenih storitev pri skrajševanju čakalnih dob bo ZZZS zagotovil dodatnih deset milijonov evrov.

Vlada je na današnji seji sprejela aneks tri k splošnemu dogovoru v zdravstvu, ki izvajalcem zdravstvenih storitev zagotavlja plačilo za izveden večji obseg programa, kjer so čakalne dobe najdaljše. Plačilo bo zagotovil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v vrednosti okoli 10 milijonov evrov, je pojasnil minister za zdravje Aleš Šabeder.

Za toliko so namreč razbremenili zdravstveno blagajno, ko so poslanci v torek potrdili vladno novelo o zdravniški službi. Ta je povečala sredstva iz proračuna za financiranje specializacij in pripravništev zdravnikov in zdravstvenih delavcev. "Z aneksom tri omogočamo plačilo izvedenega večjega obsega programa, še posebej tam, kjer so čakalne dobe nedopustno dolge," je po seji vlade poudaril minister za zdravje Aleš Šabeder.

Obseg izbranih specialistično ambulantnih dejavnosti se iz zdaj mogočega preseganja programa za pet odstotkov nadomesti s plačilom preseganja do 15 odstotkov. V to so med drugim vključene ambulante urologije, otorinolaringologije, kardiologije in vaskularne medicine, pediatrije, gastroenterologije, klinične genetike, pulmologije, ginekologije in psihiatrije.

denar, evri Novice Kateri zdravniki so si razdelili 10 farmacevtskih milijonov? #video

Sprejetje aneksa podlaga za izvajanje skrajševanja čakalnih vrst

Aneks omogoča tudi preseganje pogodbenega načrta do 15 odstotkov pri operacijah krčnih žil in operacijah kile v specialistično-ambulantni obravnavi. Prav tako omogoča preseganja programa za 15 odstotkov pri posegih, kot so angiografija, endoproteza kolka in kolena, ortopedska operacija rame, operacije hrbtenice, karpalnega kanala, kile in žolčnih kamnov. Za letošnje leto zagotavljajo tudi plačilo po realizaciji za operacije arterije in vene.

Podpisniki splošnega dogovora so po besedah Šabedra za aneks tri posredovali 91 predlogov, za štiri se jim je uspelo uskladiti na arbitraži. Med njimi je tudi predlog cepljenja odraslih in pregled pred cepljenjem, ki se bo družinskim zdravnikom plačeval po realizaciji brez omejitev. "Ocenjujemo, da bo to povečalo dostopnost odraslih do cepljenja in pozitivno vplivalo na dvig precepljenosti proti gripi in klopnemu meningoencefalitisu," je dejal Šabeder. Cepljenje proti gripi se bo letos začelo v začetku novembra.

Po besedah zdravstvenega ministra Aleša Šabedra je bil aneks na vladi sprejet brez kakršnihkoli pomislekov. Po besedah zdravstvenega ministra Aleša Šabedra je bil aneks na vladi sprejet brez kakršnihkoli pomislekov. Foto: STA

Sprejetje aneksa je bila tudi podlaga za začetek izvajanja pilotnega projekta optimizacije čakalne dobe. Na področju ortopedije, kjer so čakalne dobe nedopustno dolge, so na ministrstvu preverili procese dela na ljubljanski ortopedski kliniki, v Ortopedski bolnišnici Valdoltra in na zasebni kliniki Bitenc. 

Ugotovili so, da vpisi v čakalne vrste za prve preglede rastejo za 3,5 odstotka na leto, medtem ko 11 odstotkov vseh bolnikov prvega pregleda sploh ne opravi. Kar 83 odstotkov vpisov v čakalne vrste je pri natanko določenem zdravniku na željo bolnika ali priporočilo osebja. Med ukrepi za skrajševanje vrst zato na ministrstvu predlagajo upoštevanje odpovedi operacij pri vodenju evidenc vpisov na čakalne sezname ter operiranje v popoldanskem času in ob sobotah.

Zdravniki Novice Gorenjskim zdravnikom za avgust in september 160 tisoč evrov dodatka

Aneks po besedah ministra sprejet brez kakršnihkoli pomislekov

"Če bi v popoldanskem času izvajali tudi specialistične preglede, bi za okoli 13 odstotkov zmanjšali čakalno vrsto nedopustno čakajočih. Če bi izvajali ambulantne in operativne posege tudi ob sobotah, bi zmanjšali število čakajočih za dodatne tri odstotke," je pojasnil Šabeder. V tem primeru bi v prvem letu upadlo število nedopustno čakajočih, trend naraščanja pa bi se znižal. Če tem ukrepom dodajo povečanje zmogljivosti za izvajanje operacij, bi se po projekcijah ministrstva do leta 2024 izničila čakalna vrsta tistih, ki na ortopedske storitve čakajo nedopustno dolgo.

Prvo fazo projekta, torej z optimizacijo procesov in popoldanskimi ambulantami, bodo začeli v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, v Valdoltri in na kliniki Bitenc. Kot je dejal minister, se bodo v kratkem srečali z izvajalci in se dogovorili o podrobnostih dela. Prepričan je, da bodo aktivnosti za dodatne storitve stekle kmalu, saj izvajalci precej dobro poznajo načrtovane ukrepe.

Po Šabedrovih napovedih bodo pilotni projekt na podlagi rezultatov za ortopedijo nadgradili še za področja dermatologije, nevrologije, kardiologije in revmatologije, kjer so čakalne dobe nedopustno dolge. Aneks je bil danes sprejet soglasno in brez kakršnihkoli pomislekov, je še dejal zdravstveni minister.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin