Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2008,
13.43

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 17. 1. 2008, 13.43

8 let, 3 mesece

Vlada bo omejila izdatke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Vlada bo morala zaradi ukrepov za ublažitev negativnih učinkov inflacije omejiti nekatere izdatke, je napovedal premier Janez Janša.

Zaradi ukrepov, ki jih je vlada sprejela za ublažitev negativnih učinkov inflacije, bo v državnem proračunu opazen znaten izpad prihodkov, je pojasnil Janša. Povečali se bodo namreč nekateri izdatki, saj bo imel proračun zaradi dviga splošne davčne olajšave 30 milijonov evrov izpada, zaradi dviga otroškega dodatka pa še dodatnih 30 milijonov. Ker vlada ne namerava dodatno davčno obremenjevati državljanov, je s tem najavila dodatno varčevanje, je še napovedal premier. Varčevanje na ministrstvu za obrambo Predsednik vlade je seji ministrom naložil, naj pripravijo predloge za zmanjšanje porabe na določenih postavkah. Največji delež bo šel na račun investicij ministrstva za obrambo. Kot pravi premier, ni mogoče varčevati na kadrovskem delu obrambnega proračuna, saj je kadrovsko konsolidiranje Slovenske vojske ena izmed prioritet.

Na ta račun se bo Slovenija sicer še bolj oddaljila od zavez

Na ta račun se bo Slovenija sicer še bolj oddaljila od zavez ob vključitvi v zvezo Nato, opozarja premier. Prejšnja vlada je namreč Natu obljubila, da bo za obrambne potrebe namenjala dva odstotka BDP, ta odstotek pa naj bi dosegli že lani. A tega odstotka odstotka Slovenija lani ni dosegla, ne dosega ga niti letos, poleg tega pa ga bo treba še dodatno znižati, pravi premier, ki še ne more napovedati, koliko bo po novem znašal odstotek BDP za obrambne namene.

Erjavec: Našli bomo potrebna sredstva za rebalans proračuna Minister za obrambo Karl Erjavec je v odzivu dejal, da bo zaradi blažitve učinkov inflacije potreben rebalans proračuna za leto 2008, s katerim bi zmanjšali porabo na nekaterih postavkah, najbolj na račun investicij na ministrstvu za obrambo. "Denar je potrebno najti v proračunu in tudi sam sem bil mnenja, da je, v kolikor imamo take težave in je ogrožena socialna država, prav, da na ministrstvu za obrambo pogledamo, kje so rezerve in v proračunu najdemo denar za potrebne transfere," je dejal Erjavec.

"Odgovoren sem za to, da spoštujemo Nato standarde," je še dejal in izrazil prepričanje, da bodo na ministrstvu našli ustrezne rešitve. "Jasno je, kdo se bo zaradi zmanjšanja sredstev za obrambne zadeve moral zagovarjati pred zvezo Nato. To bo obrambni minister in vem, da se bom uspešno zagovarjal," je bil odločen Erjavec. Zagotovil je, da nobeden od vitalnih projektov zaradi zmanjšanja sredstev ne bo ogrožen, bodo pa določeni projekti podaljšani.

Znižanje rtv naročnine? Predsednik vlade sicer razmišlja še o nekaterih ukrepih za ublažitev negativnih učinkov inflacije, med drugim o dodatnem znižanju rtv naročnine oziroma njeni odpravi za socialno šibkejše.

Ne spreglejte