Sreda,
1. 8. 2018,
17.30

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Natisni članek

Slovenska vojska Slovenija Nato James Foggo

Sreda, 1. 8. 2018, 17.30

5 let, 8 mesecev

Visoki predstavnik Nata pohvalil slovenski prispevek zavezništvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

James Foggo in Andrej Logar | Foto MZZ

Foto: MZZ

Ameriški admiral James Foggo, poveljnik Natovega združenega operativnega poveljstva v Neaplju, se je danes na obisku v Sloveniji sestal s predstavniki Slovenske vojske in političnega vrha. V pogovoru za STA je izrazil zadovoljstvo z današnjimi sestanki in pohvalil Slovenijo za prispevek zavezništvu. Manjka le še okrepitev obrambnega proračuna, je dejal Foggo.

"Slovenija je naredila veliko v podporo zavezništvu. Na Natovih operacijah ali misijah EU v tujini je od šest do sedem odstotkov vaše vojske. Vaša ladja Triglav se je pravkar vrnila z operacije Sophia v Sredozemlju," je na obisku v Sloveniji poudaril James Foggo.

Foggo pozval Slovenijo, naj okrepi izdatke za obrambo

Vsem sogovornikom v Sloveniji se je zahvalil za prispevek Slovenije pri zagotavljanju kolektivne varnosti zavezništva. Hkrati je dodal, da je sogovornike opomnil, "da bi lahko Slovenija okrepila raven financiranja vojaških sil". 

Foggo, ki je tudi poveljnik ameriških mornariških sil v Evropi in Afriki, se je v Sloveniji sestal z namestnico načelnika Generalštaba Slovenske vojske (SV), brigadirko Alenko Ermenc, in poveljnikom sil Slovenske vojske, brigadirjem Milkom Petkom.

Sprejela sta ga tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak ter državni sekretar na zunanjem ministrstvu Andrej Logar, srečal pa se je tudi s svetovalcem predsednika republike za nacionalno varnost Urošem Krekom.

Donald Trump
Novice "Črnogorci lahko postanejo agresivni in sprožijo tretjo svetovno vojno" #video

ZDA cenijo prispevek slovenskih vojakov v okviru mednarodnih operacij in misij v tujini

Kot so sporočili z obrambnega ministrstva, so se pogovori admirala z zgoraj omenjenima slovenskima brigadirjema nanašali na varnostne razmere v Sredozemlju, prihodnje sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah, razvojno usmerjenost slovenskih vojaških pomorskih zmogljivosti in prispevek Slovenske vojske na Trident Juncture, največji vaji zavezništva v zadnjih treh letih, ki bo oktobra in novembra na Norveškem.

Foggo in Logar sta se strinjala v oceni, da Slovenijo in ZDA združuje trdno partnerstvo in zavezništvo. Državi vodita reden politični dialog o vseh relevantnih vprašanjih, še posebej na varnostnem in obrambnem področju. Pozitivne trende beleži tudi njuno gospodarsko sodelovanje, krepijo se investicije, so poudarili na zunanjem ministrstvu.

Visoki predstavnik Nata je Slovenijo pozval, naj okrepi izdatke za obrambo. | Foto: STA , Visoki predstavnik Nata je Slovenijo pozval, naj okrepi izdatke za obrambo. Foto: STA ,

Dodali so, da sta admiral in Logar izpostavila pomembno vlogo Slovenije pri aktivnostih Nata ter prizadevanjih za zagotavljanje miru in varnosti tako v regiji Zahodnega Balkana kot v Afganistanu in Iraku.

Ameriška stran pozdravlja dejstvo, da zelo visok odstotek slovenskih vojakov deluje v okviru mednarodnih operacij in misij v tujini, njihov prispevek pa je zelo cenjen. Logar je ameriškemu admiralu predstavil tudi načrte slovenske vlade za izpolnjevanje obveznosti v okviru delitve bremen zavezništva, so še poudarili.

Donald Trump
Novice Tretja svetovna vojna v Črni gori? Tako so v Podgorici odgovorili Trumpu.

Logar in Foggo izpostavila napredek Makedonije na poti v Nato

Logar je v pogovoru s Foggom med drugim poudaril pomen multilateralizma ter njegovo vlogo pri zagotavljanju globalnega miru in varnosti. Z admiralom Foggom sta se strinjala, da je za stabilnost Zahodnega Balkana pomemben napredek držav v okviru evroatlantskih integracij, in izpostavila napredek Makedonije na poti v Nato.

Admiral si je med obiskom Slovenije, kamor je dopotoval s Kosova, danes ogledal tudi Park vojaške zgodovine v Pivki. Foggo je obisk izkoristil tudi za podelitev medalje za zasluge slovenskemu brigadirju Mihi Škerbincu, in sicer za izjemno sodelovanje s 173. zračnodesantsko brigado kopenske vojske ZDA med julijem 2013 in decembrom 2014.