Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 2. 2012,
17.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

tožilstvo

Petek, 24. 2. 2012, 17.02

7 let, 12 mesecev

Veber: Vlada daje vtis nadzora nad tožilstvom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zahteva za ustavno presojo novele zakona o vladi, ki sta jo vložili PS in SD, temelji na prepričanju, da je zakon v nasprotju z načelom delitve oblasti, načelom pravne države in človekovih pravic.

V tem trenutku lahko po besedah vodje poslancev SD Janka Vebra govorimo o tem, da ta vlada daje vtis nadzora nad tožilstvom.

Bordojska deklaracija je mednarodni standard na tem področju "Koncentracija oblasti, do katere bo zagotovo prišlo zaradi podrejanja tožilstva izvršni veji oblasti, lahko usodno vpliva na kršenje človekovih pravic oz. na neenakost pred zakonom," je v pojasnilu zahteve za ustavno presojo zakona o vladi na novinarski konferenci ocenil Veber.

S tem se bo po njegovem mnenju ustvarjal tudi zunanji videz, "ki bo zagotovo napeljeval k temu, da ne gre za neodvisno tožilstvo, ampak za tožilstvo, ki je odvisno od vlade". V obrazložitvi zahteve so se sicer poslanci Pozitivne Slovenije (PS) in SD oprli tudi na Bordojsko deklaracijo, ki je mednarodni standard na tem področju.

Umik zahteve za oceno ustavnosti pogojen s prenosom tožilstva nazaj pod pravosodno ministrstvo Stranki sicer upata, da bo vlada prišla do "trezne presoje njihove odločitve, da vztraja pri nadzoru MNZ nad tožilstvom" in bo to odločitev spremenila. Če bo tako spremenila zakon o vladi in uredila prenos tožilstva nazaj pod pravosodno ministrstvo, pa bosta Pozitivna Slovenija in SD zahtevo za oceno ustavnosti zakona umaknili.

Kot je pojasnil Veber, sta zahtevo pregledala tudi dva ustavna sodnika, Ciril Ribičič in Alojz Ude, ki sta se oprla predvsem na že sprejete odločbe ustavnega sodišča. Ustavno sodišče je namreč po besedah Vebra že odločalo o tem, da je videz pritiska na tožilstvo protiustaven.

"Ustvariti pogoje, da bi tožilstvo lahko delovalo neodvisno" Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer se strinja, da gre tudi za politično kulturo. "Če hočemo izbrisati kakršen koli sum, da bi šlo za neke vrste nadzor nad tožilstvom, bi si vsaka vlada želela izbrisati ali zmanjšati ta vtis in ustvariti pogoje, da bi tožilstvo lahko delovalo neodvisno," je prepričan.

Po njegovih besedah sicer ne odvzemajo pravice tej vladi, da se sama organizira in postavi pogoje, na kakšen način bo delovala. Toda "to mora potekati v sklopu ustavnosti in zakonitosti". Kljub napovedim, da bo vlada o tožilstvu razmislila, po Möderndorferjevih ocenah v četrtek vladni predstavniki za zdaj niso nakazali namere, da bi tožilstvo prenesli nazaj na ministrstvo za pravosodje.

Zahtevo podpisalo 28 poslancev PS in deset poslancev SD Zahtevo za presojo ustavnosti je podpisalo vseh 28 poslancev PS in deset poslancev SD.

Koalicija sicer vseskozi omenja možnost vrnitve tožilstva na ministrstvo za pravosodje, vendar bi to storila le s spremembo koalicijske pogodbe, s čimer pa bi moralo soglašati vseh pet koalicijskih strank. V tem primeru bi tako spremenili novelo zakona o vladi in temu prilagodili tudi novelo zakona o državni upravi, ki jo je vlada na četrtkovi seji pripravila za državni zbor. K temu je že pozvala Lista Virant.

Ne spreglejte