Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 12. 2023,
12.14

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,44

Natisni članek

mobing minimalna plača plače stavka Engrotuš

Četrtek, 28. 12. 2023, 12.14

4 mesece

Stavka: trgovine Tuš v soboto zaprte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,44
Engrotuš | Stavkajoči so spomnili, da je bila njihova prvotna zahteva osnovna plača v višini 1.450 evrov, medtem pa jim je uprava Tuša pripravljena ponuditi 1.120 evrov bruto. To bo po navedbah sindikata z letom 2024 več kot 100 evrov pod minimalno plačo. | Foto Engrotuš

Stavkajoči so spomnili, da je bila njihova prvotna zahteva osnovna plača v višini 1.450 evrov, medtem pa jim je uprava Tuša pripravljena ponuditi 1.120 evrov bruto. To bo po navedbah sindikata z letom 2024 več kot 100 evrov pod minimalno plačo.

Foto: Engrotuš

V Tuševih trgovinah po vsej državi bo v soboto celodnevna stavka, je sklenil stavkovni odbor. Danes se je namreč znova sestal z vodstvom družbe, vendar to po njihovih besedah še vedno nima posluha za zahteve zaposlenih po izenačitvi najnižje osnovne plače prodajalk z minimalno. Stavka bo potekala od 6. do 21. ure.

Stavkajoči bodo stavkali na svojih delovnih mestih, so sporočili iz sindikata Tuš. Podrobnosti bodo še enkrat predstavili na petkovi novinarski konferenci. Na njej bodo predstavili tudi dejavnosti po novem letu, saj je delavkam v maloprodaji, ne samo v Tušu, po njihovih besedah "dovolj izkoriščevalskih odnosov in nenehnega boja za dosego vsaj minimalnega življenjskega standarda, ki je določen z višino minimalne plače".

Sindikat zahteva dvig osnovne plače, da bo osnovna plača prodajalca znašala 1.203,36 evra ter da se bo redno usklajevala z vsakoletnim dvigom minimalne plače in inflacijo. Prav tako zahtevajo nadomestilo plače za čas stavke v višini plače, ki bi jo stavkajoči delavci prejeli, če bi delali.

Sprva podali višje zahteve

Spomnili so, da je bila njihova prvotna zahteva osnovna plača v višini 1.450 evrov, medtem pa jim je uprava Tuša pripravljena ponuditi 1.120 evrov bruto. To bo po navedbah sindikata z letom 2024 več kot 100 evrov pod minimalno plačo. Medtem pa dosega realiziran promet vedno nove rekorde, so poudarili v sindikatu.

trgovina
Novice Prihodek od prodaje v trgovini na drobno novembra višji

Navedli so, da so med dosedanjimi pogajanji dosegli ponovno uvedbo nekaterih dodatkov, ki so bili lani enostransko in brez opozorila odvzeti delavcem. Prav tako se je podjetje strinjalo, da se z novim letom začnejo pogovori o podjetniški kolektivni pogodbi.

"Dosegli smo tudi soglasje o tem, da je treba za delavce in poslovodje izvesti obvezna izobraževanja o mobingu in zlorabah na delovnem mestu. V panožni kolektivni pogodbi pa se bodo sindikati in zaposlovalci dogovorili tudi o matični poslovalnici kot kraju opravljanja dela za zaposlene," so pred tednom dni pojasnili v sindikatu.

V ZSSS podpirajo napore Tuševega sindikata

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) podpirajo napore Tuševega sindikata. "V ZSSS izrekamo priznanje vašim naporom za boljše, bolje plačano, varno in spoštljivo delovno okolje ter vas v vašem boju podpiramo," je zapisala predsednica ZSSS Lidija Jerkič. Podporo in občudovanje so izrazili tudi v sindikatu Glosa izpod okrilja ZSSS, kjer ocenjujejo, da so stavkovne zahteve razumne in trdne.

Andraž Mali
Novice Sindikat Tuša zarožljal s stavko 30. decembra
Trgovina Tuš
Novice Nemški Rewe zakopan v dokumente Engrotuša
meso
Novice Mesne izdelke umaknili tudi Engrotuš, Lidl, Hofer in Mercator #video
Mirko Tuš
Novice Davkarija odločila: Mirko Tuš mora plačati milijone
Ne spreglejte