SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V SD, Zares in LDS proti ukinitvi pravice do splava

2

termometer

 | Foto:
"V Evropi smo priča novemu valu desničarskih naporov, da bi znova prepovedali pravico do splava, a slovenska levica tega ne bo dovolila," zagotavljajo v SD, Zares in LDS.

Poslanka SD Andreja Črnak Meglič, vodja poslanske skupine Zares Franco Juri in član izvršnega odbora LDS Aleš Gulič so se odzvali na dokument Členi San Jose, ki govori o prepovedi splava. Črnak Megličeva je pojasnila, da je bila marca v San Joseju v Kostariki sprejeta posebna deklaracija Členi San Joseja, ki govori o tem, da je treba varovati človeško življenje od spočetja.

Navodila, kako pritiskati na vlade v tej smeri Kot pravi, gre za devet členov, ki utemeljujejo, zakaj bi bilo treba ukiniti pravico do splava. Vključujejo pa tudi navodila, kako pritiskati na vlade v tej smeri.

Lojze Peterle je dokument predstavil v EP Omenila je evropskega poslanca Lojzeta Peterleta in slovaško evroposlanko Anno Zaborsko, ki sta nedavno v Evropskem parlamentu popularizirala dokument. V SD menijo, da bodo razne civilne iniciative to zahtevo izpostavile tudi v Sloveniji, še posebej, če jim bo dal zagon referendum o družinskem zakoniku.

"Izhod v skrajni sili" "Splav je za ženske izrazito stresen in izhod v skrajni sili. V Sloveniji število splavov upada, vsako leto jih je od 300 do 500 manj, predlani jih je bilo manj kot 5000. Ženske smo danes gospodarice svojega telesa in te pridobljene pravice iz časa socializma si ne bomo pustile vzeti," je dejala Črnak Megličeva.

"Fundamentalistično tolmačenje vere in vloge vere v politiki" Franco Juri meni, da je skupen nastop slovenske levice v tem trenutku pomemben tudi, ker posredujejo jasno sporočilo javnosti, da ne bodo dovolili "nobene konzervativne restavracije, kjer prevladujejo očitno že vzorci fundamentalističnega tolmačenja vere in vloge vere v politiki".

"Na pridobljeno svobodo je treba vsak dan pozorno paziti" Aleš Gulič pa je dejal, da je osebno proti splavu, ni pa proti pravici do splava. Kar se dogaja v Sloveniji od leta 1991, pa vendarle govori o tem, da moramo na pridobljeno svobodo v letu 1991 vsak dan pozorno paziti, je dejal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin