SiolNET. Novice Slovenija
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Mariboru odslej dražje parkiranje

0,04

termometer

Parkiranje | Pri parkiranju na javnih parkiriščih gre za zvišanje cene z 80 centov na evro za uro parkiranja v središču mesta, zunaj mestnega jedra pa podražitev s 50 na 60 centov.  | Foto: STA
Pri parkiranju na javnih parkiriščih gre za zvišanje cene z 80 centov na evro za uro parkiranja v središču mesta, zunaj mestnega jedra pa podražitev s 50 na 60 centov. Foto: STA

Mariborski mestni svetniki so danes brez razprave potrdili predlagano podražitev parkirnin na občinskih parkiriščih. Nekaj več pripomb so imeli pri predlogu spremembe cene pristojbine za čiščenje odpadnih voda na centralni čistilni napravi, a so ga na koncu prav tako podprli. Župan je na začetku seje podrobno pojasnil finančni položaj občine.

Pri parkiranju na javnih parkiriščih gre za zvišanje cene z 80 centov na evro za uro parkiranja v središču mesta, zunaj mestnega jedra pa podražitev s 50 na 60 centov. Na zaprtih parkiriščih se parkiranje draži z 1,2 na 1,5 evra na uro, na Slomškovem trgu iz 1,5 na 1,7 evra, medtem ko cene dovolilnic za stanovalce in abonente ostajajo nespremenjene. Parkiranje ob sobotah ostaja brezplačno.

Dražja tudi pristojbina za čiščenje odpadnih voda 

Pri pristojbini za čiščenje odpadnih voda na čistilni napravi gre za podražitev za povprečno gospodinjstvo v višini 3,8 evra neto na mesec. Andraž Mlaker iz občinskega urada za komunalo, promet in prostor je pojasnil, da je bila zadnja uskladitev cen v letu 2010, trenutni predlog pa pomeni le začasno rešitev do poletja 2024, ko poteče koncesijska pogodba z družbo Aquasystems. Zatem bo cena na novo oblikovana, in sicer po enotni metodologiji, česar obstoječa pogodba ne zajema.

Če predlagano zvišanje pristojbine ne bi bilo sprejeto, bi moral razliko namesto končnih uporabnikov prevzeti občinski proračun, je še povedal Mlaker.

Svetniška skupina Gibanja Svoboda je imela do tega predloga pomisleke in je želela podrobnejše podatke o poslovanju z Aquasystems, a se je po besedah njene predstavnice Davorke Pregl odločila danes to podražitev podpreti, še vedno pa pričakuje podrobnejšo seznanitev.

SDS je glasovala proti, saj po besedah njenega predstavnika Milana Mikla meni, da se lahko s spreminjanjem cene počaka do izteka koncesijske pogodbe. Kritičen je bil tudi Stojan Auer iz Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR), ki je opozoril na visoke dobičke koncesionarja.

Skupno je proti tej podražitvi glasovalo 11 mestnih svetnikov, 19 jo je podprlo. Pri spremembi cene parkiranja jih je bilo 23 za in štiri proti.

Arsenovič predstavil finančne izzive 

Župan Saša Arsenovič je na začetku seje podrobno predstavil finančne izzive, s katerimi se spopada občina in so vodili do težav pri financiranju programov športa, kulture in sociale. Med drugim je navedel pozno sprejetje občinskega proračuna, čemur je sledil poznejši začetek postopkov za zadolževanje. Brez proračuna tudi niso smeli v prodajo premoženja, kar pomeni poznejše prilive. "Likvidnostno stanje na občini je stabilno. Poravnane so vse obveznosti, tako za maj kot tekoče v juniju," je poudaril.

Dodal je, da je nujno tudi zalaganje sredstev za investicije, ki jih sofinancirata država in EU, podpis teh sofinancerskih pogodb pa je odvisen od sprejetja rebalansa proračuna države, na katerega je bil vložen veto. "Upamo, da bo rebalans jutri sprejet. Potem upamo, da bodo hitro stekli postopki, vendar na ta denar prej kot oktobra ni mogoče računati," je pojasnil.

Stroški so višji od načrtovanih zaradi poznejšega uvajanja podražitev, ki so bile načrtovane v letošnjem proračunu občine. Po sprejetju proračuna so bili soočeni z nižjim sredstvom iz koncesije za vodno pravico, kjer od Dravskih elektrarn Maribor (DEM) dobijo namesto pričakovanih 1,8 milijona le 80 tisoč evrov, kar naj bi bila posledica vladne kapice na energente. Rastejo pa obresti za posojila, a je začete investicije po besedah Arsenoviča treba dokončati, sicer bo treba vračati državni in evropski denar.

Parkiranje Novice Dražje parkiranje v Ljubljani, globa za traktorje in e-skiroje Parkiranje Novice Se bodo Domžalčani morali posloviti od brezplačnega parkiranja?
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin