Četrtek,
18. 7. 2013,
15.11

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 18. 7. 2013, 15.11

8 let, 5 mesecev

Urad za narodnosti bo vodila Vonta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je na seji za vodenje urada vlade za narodnosti pooblastila državno sekretarko v kabinetu predsednice vlade Tamaro Vonta. Vonta za opravljanja funkcije ne bo prejemala dodatnega plačila.

Kot so pojasnili v kabinetu predsednice vlade, bo Tamara Vonta urad vodila znotraj delovnega časa v okviru opravljanja funkcije državne sekretarke in za to ne bo prejemala dodatnega plačila.

Državna sekretarka med svojimi prednostnimi nalogami navaja nadaljevanje reševanja zaostrenih odnosov v Škocjanu, kjer želi občina na zemljišču, kjer že desetletja živijo Romi, graditi industrijsko cono in čistilno napravo.

Prav tako med svoje prednostne naloge všteva reševanje slabih bivanjskih in socialnih razmer Romov, predvsem na jugovzhodu države, ter spremembo zakona o romski skupnosti. Napoveduje tudi razmislek o sistemskih rešitvah, ki bi nadomestile projektne rešitve, ter pripravo krovnega zakona za italijansko in madžarsko manjšino.

Vonto, ki je kot državna sekretarka v kabinetu premierke pristojna za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud, je sicer vlada ne eni od prejšnjih sej imenovala tudi za predsednico vladne komisije za zaščito romske skupnosti.

Vlada je na začetku meseca še odločila, da bo urad za narodnosti znova samostojen. Aprila lani je namreč prešel najprej pod okrilje notranjega ministrstva, maja letos pa se je z novelo zakona o državni upravi področje pravic narodnih skupnosti preselilo pod okrilje kabineta predsednice vlade.

Vonto je za vodenje urada sicer že 9. julija pooblastila kar predsednica vlade Alenka Bratušek, vendar po odloku o ustanovitvi urada za narodnosti tega vodi bodisi direktor bodisi državni sekretar. Direktorja imenuje in razrešuje vlada na predlog predsednika vlade. Direktor je za delo urada odgovoren predsedniku vlade.