Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 1. 2008,
9.08

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 10. 1. 2008, 9.08

8 let, 3 mesece

Urad predsednika predlaga Vilo Podrožnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Urad predsednika republike je v ponedeljek na vlado naslovil dopis, v katerem predlaga, da se do dokončne rešitve vprašanja predsednikove rezidence za te namene uporablja Vila Podrožnik.

Tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak pa je pojasnil, da bodo skupaj z uradom predsednika republike poiskali najprimernejšo rešitev. Podrobnejših informacij o dogovorih glede morebitne predsedniške rezidence v uradu predsednika republike za zdaj ne dajejo, navajajo le, da je urad v dopisu med drugim izpostavil tudi "varnostni segment trenutnega bivanja predsednika republike".

Rešitev bodo poiskali skupaj s predsednikovim uradom Kratko je za zdaj tudi pojasnilo tiskovnega predstavnika vlade Valentina Hajdinjaka, ki je v odgovoru na vprašanja STA zapisal, "da bodo v sodelovanju z uradom predsednika republike, ob izkazanem interesu s strani predsednikovega urada, skupaj poiskali najprimernejšo rešitev".

Pojasnil je še, da v skladu z zakonom o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike za izvrševanje njegove funkcije vlada v soglasju s predsednikom republike določi prostore za delovanje urada predsednika republike, prebivanje predsednika republike in protokolarne objekte.

Vlada že lani pripravljala ureditev rezidence predsednika Da se je po izvolitvi novega predsednika republike Danila Türka zaradi varnostno vprašljive lokacije njegovega stanovanja v središču Ljubljane pojavila ideja, da bi za bivanje predsednika preskrbeli rezidenco, kjer bi lahko varovanje izvajali ustrezneje, je ta teden prvi poročal časnik Dnevnik. Omenjeni časnik je sicer pisal, da naj bi vlada že v začetku lanskega leta začela pripravljati vse potrebno za ureditev rezidence predsednika republike, pa tudi za častno stražo pred predsedniško palačo.

V uradu predsednika republike glede slednje pojasnjujejo, da je predlog, da se pred predsedniško palačo postavi častna straža, dala vlada že lani. Novoizvoljenemu predsedniku republike Türku je bil omenjeni predlog predstavljen novembra lani. Kot navajajo, je predsednik države izrazil pripravljenost pogovoriti se o tem predlogu in ga tudi realizirati, "ko in če bodo za to izpolnjeni ustrezni pogoji".

Prejšnja predsednika živela v svojih stanovanjskih hišah Prejšnja predsednika države Milan Kučan in Janez Drnovšek sta živela v svojih stanovanjskih hišah. Podobno je denimo tudi na Hrvaškem, kjer predsednik živi v svojem stanovanju. Na Hrvaškem namreč ne obstaja državna rezidenca, kjer bi stanoval predsednik.

Drugače je v nekaterih drugih državah. Nemški predsednik denimo živi v službeni vili v Berlinu, pred tem je bila rezidenca grad Bellevue. V Avstriji so predsedniki po drugi svetovni vojni imeli rezidenco na Hohe Warte v 19. okraju, predsednik Heinz Fischer pa na lastno željo živi v svojem stanovanju na Dunaju. Več kot njegovi predhodniki pa denimo uporablja poletno rezidenco v Mürzstegu.

Ne spreglejte