SiolNET. Novice Slovenija
1,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrla je igralka Iva Zupančič

1,20

termometer

Iva Zupančič
Foto: STA

V starosti 86 let je danes umrla priznana gledališka in filmska igralka Iva Zupančič. Veljala je predvsem za oblikovalko karakternih likov, do katerih je prišla kmalu po prvih vlogah naivk in prisrčnih deklet. Bila je dolgoletna članica ljubljanske Drame.

Iva Zupančič je v svoji karieri nanizala več kot 140 vlog iz slovenske in svetovne dramatike, klasike in moderne. Za svoje delo je prejela več nagrad, leta 1997 tudi Borštnikov prstan za življenjsko delo.

Iz igre se je izpopolnjevala v Londonu in Parizu, v začetku šestdesetih let pa je opravila podiplomski študij dramske igre po metodi Stanislavskega na Državnem inštitutu za gledališko umetnost (Gitis) v Moskvi.

Kritiki so ji že na začetku kariere priznavali "veliko umetniško silo, bogato izrazno in doživljajsko lestvico, talent za igrivo in nenarejeno vedenje ter barvito in sproščeno dikcijo", navaja Slovenska biografija. Zupančičeva je veljala predvsem za oblikovalko karakternih likov, do katerih je prišla kmalu po prvih vlogah naivk in prisrčnih deklet.

Do upokojitve delala v ljubljanski Drami

Največji del svojega gledališkega življenja je preživela v ljubljanski Drami, kjer je delala do upokojitve leta 1993. Zupančičeva je imela vedno rada izzive, med drugim je že v zrelih letih sodelovala v breztežnostni predstavi Dragana Živadinova.

Veliko je sodelovala tudi pri radijskih igrah, nastopila pa je tudi v nekaj filmih: Veselica v režiji Jožeta Babiča, X-25 javlja Františka Čapa, Iskanja v režiji Matjaža Klopčiča ter Krč Boža Šprajca.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin