Četrtek,
21. 4. 2011,
11.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Danilo Türk pokojninska reforma vlada

Četrtek, 21. 4. 2011, 11.53

8 let

Türk: Pokojninska reforma ne sme postati talec zaupanja vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik republike Danilo Türk v času krize vladne koalicije poziva vse politične stranke, naj stopijo korak nazaj in stvari premislijo.

Dodaja, da naj stranke politične interese prepustijo času po referendumu o pokojninski reformi. "Pokojninska reforma ne sme postati talec zaupanja vladi," je povedal na novinarski konferenci v predsedniški palači.

"DZ ne opravlja svoje funkcije na zadovoljiv način"

Türk je uvodoma pojasnil, da je "kriza koalicije" del krize slovenske strankarske politike. Vladna koalicija je tako izgubila del svoje operabilnosti, državni zbor ne opravlja svoje funkcije "na zadovoljiv način", številni referendumi pa so izraz prelaganja odgovornosti na državljane.

Če bi lahko razpustil parlament, bi o tem razmišljal Predsednik republike se pri vladni krizi zavzema za rešitev v čim krajšem času, po možnosti do poletnih počitnic. Sam bi razmišljal o razpustitvi parlamenta, če bi imel te pristojnosti, tudi sicer pa Türk v tej politični situaciji ne zavrača predčasnih volitev kot možne rešitve. Vendar pa potrebujemo marsikaj več, je dodal, "streznitev političnih strank" in skupni pristop k določitvi nacionalnega interesa.

Vlada še vedno uživa njegovo zaupanje

Vladi je že večkrat svetoval, kako naprej, je povedal Türk in dodal, da premier in vlada še vedno uživata njegovo zaupanje. Na odločitev premiera o odstopu ne bo vplival, saj je to osebna odločitev predsednika vlade, je pojasnil in pri iskanju rešitve izrazil pripravljenost za sodelovanje z vsemi strankami, če slednje sprejmejo takšno vlogo predsednika republike.

Skrbi ga predvsem sočasnost vladne krize in referendumske kampanje o pokojninski reformi. Obe vprašanji bi bilo po mnenju predsednika republike potrebno ločiti, se posvetiti pomembni reformi, pri tem pa Türk poziva k čim večji meri "dialoga z manj čustev in več argumentov".

Predstavil bo svoj pogled na pokojninsko reformo

Sam se sicer v referendumsko kampanjo o pokojninski reformi ne bo vključil, bo pa tako kot na novinarski konferenci javno predstavil svoje pogled nanjo. V osnovi namreč podpira pokojninsko reformo, ki je bila sprejeta v državnem zboru, v času do referenduma pa bi bilo po njegovem mnenju najbolj primerno prisluhniti razlagam reforme s strani različnih strokovnjakov.

"Stvar vlade je, da se odloči, kaj je primerno" Türk je na vprašanje novinarjev komentiral tudi predlagane rešitve vladne krize. Tako predloga Gregorja Golobiča o odstopu treh ministrov kot Janeza Janše o ustavnih spremembah se mu zdita dobra, "stvar vlade pa je, da se odloči, kaj je primerno". Za ustavne spremembe bo potreben širok konsenz v državnem zboru, ki pa ni nemogoč, je še dodal.

Vlada torej kljub omejeni operativnosti po besedah predsednika republike do referenduma lahko opravlja tekoče posle. Učinkovito vlado s podporo med državljani pa po mnenju Türka brez predčasnih volitev najbrž ne bo možno doseči.

SDS je predsednikovo izjavo pozdravila Izjavo predsednik republike o predčasnih volitvah so že pozdravili v SDS, kjer jo razumejo kot podporo predlogu stranke in nekaterih drugih opozicijskih strank za razpis predčasnih volitev. "Razumemo jo tudi kot prevzem svojega dela odgovornosti za slabo stanje v državi", so še zapisali v sporočilu za javnost.