Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 10. 2011,
19.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Danilo Türk

Četrtek, 13. 10. 2011, 19.04

7 let, 12 mesecev

Türk odlikoval Slovensko zdravniško društvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik republike Danilo Türk je na Brdu pri Kranju z Zlatim redom za zasluge odlikoval Slovensko zdravniško društvo za prispevek k razvoju medicinske stroke.

Zdravniško društvo je odlikovanje prejelo za uveljavljanje etičnih vrednot zdravništva ter za prispevek k razvoju društvene in splošne kulture na Slovenskem, so sporočili iz urada predsednika republike. Društvo praznuje 150-letnico ustanovitve Slovensko zdravniško društvo letos praznuje 150-letnico ustanovitve. Društvo je nastalo z ustanovitvijo Bralnega društva zdravnikov na Kranjskem leta 1861. V vsem tem dolgem obdobju se je vsako leto srečevalo na rednih letnih skupščinah, torej je eno najstarejših srednjeevropskih organiziranih nacionalnih zdravniških združenj, saj neprekinjeno deluje že 150 let, so zapisali v uradu predsednika republike. S strokovnimi prispevki je društvo razvijalo medicinsko stroko ter uveljavljalo nova znanstvena in strokovna spoznanja. V njegovih vrstah so delovali in še delujejo številni ugledni in mednarodno priznani zdravniki, ki jim gre zahvala, da je Slovenija ostala povezana z razvojem medicinske stroke v Evropi in po svetu.

Tudi danes je eden ključnih ciljev Slovenskega zdravniškega društva prenos strokovnih spoznanj in sodobne medicinske doktrine slovenskim zdravnikom ter povezava slovenske medicinske znanosti s svetom. V vsem tem dolgem obdobju je društvo skrbno razvijalo vse pozitivne vrednote zdravništva, ki se zrcalijo v nesebični pomoči vsem potrebnim. Pomemben prispevek je dalo tudi med drugo svetovno vojno, ko je ponovno potrdilo visoko raven moralne pokončnosti in neokrnjenosti zdravništva ter etičnih zavez društva in njegovih članov.

Slovensko zdravniško društvo je v stoletje in pol dolgi zgodovini, v kateri zagotovo ni manjkalo resnih preizkušenj njegovi vztrajnosti, trdnosti in pokončnosti, ohranilo vse te vrednote in izpričalo predanost etičnim vrednotam, ki jih zdravniki sprejmejo s Hipokratovo prisego, so še sporočili iz urada predsednika republike.

Ne spreglejte