Četrtek,
12. 7. 2012,
18.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Danilo Türk

Četrtek, 12. 7. 2012, 18.08

8 let

Türk deli zaskrbljenost glede politike do javnega šolstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik republike Danilo Türk s predstavniki organizacij vzgoje in izobraževanja deli zaskrbljenost glede vladne politike, ki kaže na pomanjkanje resničnega dialoga.

Predsednik republike Danilo Türk je danes sprejel predstavnike organizacij vzgoje in izobraževanja, podpisnic izjave Proti uničevanju javnega šolstva. Türk deli zaskrbljenost, ki mu je bila predstavljena in ki kaže na pomanjkanje resničnega in kreativnega dialoga za to, da bi našli dobre poti naprej za celoten sistem vzgoje in izobraževanja.

"Gre za strateško vprašanje in za nevarnost, da se bodo naredile zelo resne napake, če se ne bo pristopilo drugače," je v izjavi po pogovoru dejal predsednik republike. Poudaril je, kako pomembno je, da se o vseh šolskih in izobraževalnih temah odloča "s polno in resno participacijo oziroma sodelovanjem ljudi iz šolstva, vzgoje in izobraževanja". Brez takega resnega sodelovanja ne bomo našli dobrih rešitev, je prepričan Türk, ki je vlado pozval, da še enkrat "dobro razmisli o svojem sedanjem pristopu in da ne naredi nobenih napak".

Opozoril je, da je bilo v času priprave zakona za uravnoteženje javnih financ veliko hitenja in da so se zgodile nekatere napake. Izrazil je upanje, da se je dalo iz te izkušnje naučiti tudi, da je treba odločati bolj participativno, bolj povezovalno in z boljšim občutkom za usodno pomembnost teh vprašanj. Sodelovanje z vsemi, ki tvorijo področje vzgoje in izobraževanja je po njegovih besedah nujno.

Kot ocenjuje, zaenkrat ni nobenega resnično premišljenega predloga sprememb. Prepričan je, da "smo še vedno v fazi improvizacije", za katero si predsednik republike želi, da bi se o tej improvizaciji resno razpravljalo in potem poiskalo rešitve.

Štrukelj: Izobraževanje je treba izvzeti iz varčevalnih ukrepov

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je v imenu vseh organizacij, združenj in zveze pedagoških delavcev, sindikatov, ki so v sredo podpisali protestno izjavo Proti uničevanju javnega šolstva, ocenil, da je izjemno pomembno, da so predsednika republike seznanili s svojimi pogledi, ki so po njihovem mnenju zaskrbljujoči.

"Želimo na nek način javnost motivirati, da bi razumela, da so vlaganja v izobraževanje izjemno pomembna za izhod iz krize, in jo prepričevati, da je varčevanje na izobraževanju nekonstruktivno in nas ne bo pripeljalo iz krize," poudarja Štrukelj.

Po njegovih besedah vedo, da se zdaj 100 dodatnih milijonov evrov ne da dobiti za izobraževanje, želeli pa bi prepričati tudi vlado, da pot, ki jo ubira "ni prava in da je zgrešena". Prizadevati bi si morali tako kot nekatere druge pedagoško najbolj razvite države, da bi več pozornosti posvečali izobraževanju, da bi razumeli, da ga je treba izvzeti iz varčevalnih ukrepov, in iskali načine, kako dobiti dodatna sredstva za okrepitev izobraževanja, je še dodal Štrukelj.