SiolNET. Novice Slovenija
5,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na seji le Mahnič in dva njegova kolega iz SDS

5,10

termometer

Seja odbora DZ za obrambo, ki jo je sklical predsednik odbora in poslanec SDS Žan Mahnič, zaradi odsotnosti večine članov ni bila sklepčna. Mahnič je medijem pojasnil, da so bili na seji le trije poslanci SDS. To je označil za aroganco in poudaril, da s sklicem seje ni pozval k vojni, ampak zgolj želel odpreti "kredibilna in resna vprašanja".

Na seji odbora za obrambo sta bila ob Žanu Mahniču še dva člana SDS. | Foto: STA Na seji odbora za obrambo sta bila ob Žanu Mahniču še dva člana SDS. Foto: STA

Sklic nujne seje odbora za obrambo je v tem tednu dvignil veliko prahu, saj je bila edina točka na dnevnem redu pripravljenost Slovenske vojske na mogoče konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško.

Na takšno vsebino so se koalicijske stranke burno odzvale. Ker so sklicu iz različnih razlogov nasprotovale, saj se jim je zdel bodisi nedopusten bodisi neprimeren, so napovedale, da bodo sejo obstruirale. Za to potezo so se odločili tudi v Levici, na seji pa danes ni bilo niti članov iz opozicijske NSi.


-> Mrtvi tek: hrvaški politični vrh želi dvostranske pogovore, slovenski vztraja pri odločitvi arbitraže
-> Splitski mestni svetnik Mahniča poziva na dvoboj s pestmi
-> Arbitraža: bo prijatelj Plenković nadigral prijatelja Cerarja?


Mahnič začuden

"Na seji smo bili le trije člani SDS," je Mahnič pojasnil medijem v DZ in izrazil začudenje predvsem nad tem, da na seji ni bilo predstavnikov vlade. "Začuden sem nad aroganco izvršne veje oblasti nad zakonodajno. Mislim, da se je zgodilo prvič, da je vlada sprejela sklep, da predstavniki ne pridejo na sejo odbora. To se jim lahko kadarkoli vrne," je dejal.

Mahnič je poleg članov odbora na sicer zaprto sejo med drugim povabil ministrico za obrambo Andrejo Katič, načelnika generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Andreja Ostermana ter predstavnike obveščevalno-varnostne agencije in obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo.

Na seji ni bilo poslancev SMC, SD in DeSUS, saj se jim je zdel sklic seje nedopusten oziroma neprimeren, prav tako niso prišli poslanci Levice.

"Miro Cerar je tisti, ki rožlja z orožjem"

Prav vlada oz. izjave premierja Mira Cerarja in zunanjega ministra Karla Erjavca so privedle do sklica seje odbora za obrambo, je pravi Mahnič. Spomnil je na izjave vlade, da bo Slovenija implementirala sodbo arbitražnega sodišča, ki so prišle po tistem, ko je Hrvaška zatrdila, da ne bo dopustila enostranske implementacije razsodbe.

Mahnič je dejal, da glede na to lahko zaključi, "da je Miro Cerar tisti, ki rožlja z orožjem". Odbor za obrambo je tako "legitimno vprašal, kakšni so scenariji v primeru enostranske implementacije arbitražnega sporazuma", je dodal.

Tu gre za tisočkrat hujšo zadevo od tiste, ki je na dnevnem redu odbora za obrambo, pravi Janez Janša. | Foto: Bojan Puhek Tu gre za tisočkrat hujšo zadevo od tiste, ki je na dnevnem redu odbora za obrambo, pravi Janez Janša. Foto: Bojan Puhek

Janša: Mini državni udar

Da "z orožjem rožljajo drugi", je v izjavi za medije v DZ poudaril tudi prvak SDS Janez Janša, za katerega sicer sklep vlade, da ne sodeluje na seji odbora za obrambo, predstavlja "mini državni udar".

Tak sklep vlade je bo Janševih trditvah protiustaven in če bo obveljalo "da lahko katerakoli vlada kadarkoli sklene, da ministri vlade ne bodo hodili na seje parlamenta in parlamentarnih delovnih teles, sistem parlamentarne demokracije na tej točki razpade". "Tu gre za tisočkrat hujšo zadevo od tiste, ki je na dnevnem redu odbora za obrambo," je opozoril Janša, kot so objavili na spletni strani SDS.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 422
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin