Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 9. 2017,
8.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

14

Natisni članek

arbitraža Slovenija Hrvaška razsodba Žan Mahnič Slovenska vojska Miro Cerar Andrej Plenković

Četrtek, 14. 9. 2017, 8.11

6 let, 6 mesecev

Mrtvi tek: hrvaški politični vrh želi dvostranske pogovore, slovenski vztraja pri odločitvi arbitraže

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

14

Arbitraža. Piranski zaliv. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Hrvaške stranke po današnjem sestanku parlamentarnih strank vztrajajo pri odločitvi sabora o izstopu od arbitraže, obenem pa so se strinjale, da je nujno nadaljevati dvostranske pogovore o vprašanju meje s Slovenijo in drugih odprtih vprašanjih. Arbitražna odločba je zelo jasna in ne potrebujemo posebnega dvostranskega dogovora, pa poudarja slovenski zunanji minister Karl Erjavec.

Hrvaški premier Andrej Plenković je zanikal namige, da je današnji posvet parlamentarnih strank popuščanje Hrvaške. Po njegovem mnenju je to nekaj normalnega, zrelega in odgovornega na hrvaški politični sceni. | Foto: STA , Hrvaški premier Andrej Plenković je zanikal namige, da je današnji posvet parlamentarnih strank popuščanje Hrvaške. Po njegovem mnenju je to nekaj normalnega, zrelega in odgovornega na hrvaški politični sceni. Foto: STA ,

Hrvaška želi z bilateralnimi razgovori najti rešitev za kopensko in morsko mejo, to je naše osnovno stališče, je dejal Plenković po pogovorih s predstavniki hrvaških parlamentarnih strank o odnosih s Slovenijo.

Je Plenković iskal podporo za pogajanja s Slovenijo?

Hrvaški mediji so poročali, da naj bi Plenković na sestanku iskal podporo za pogajanja s Slovenijo o dvostranskem sporazumu o meji, pri čemer naj bi bila podlaga za dogovor junijska odločitev arbitražnega sodišča, čeprav Hrvaška sodbe ne priznava. Zagreb naj bi se poskušal s Slovenijo dogovoriti za poseben režim za hrvaške ribiče v Piranskem zalivu.

Takole je videti Plenkovićeva rešitev za Piranski zaliv:

Video: Planet TV

Nevtrealno območje, v katerem bi lovili ribiči iz obeh držav

Hrvaška naj bi Sloveniji predlagala kompromisno rešitev glede meje na morju, in sicer oblikovanje nevtrealnega območja, v katerem bi skupaj lovili slovenski in hrvaški ribiči, je za hrvaški tportal dejal predsednik hrvaške zadruge ribičev Mare Croaticum Daniele Kolec. Kot pravi, pogovori o tem že tečejo. 

Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hine naj bi se Zagreb s Slovenijo poskušal dogovoriti za poseben režim za hrvaške ribiče v Piranskem zalivu. Hrvaška naj bi Sloveniji predlagala skupno nevtralno cono ribolova po sredini akvatorija Piranskega zaliva.

"Najti bomo morali dober dogovor glede ribičev v skladu z arbitražno odločbo"

Premier Miro Cerar je  v Kopru pojasnil, da s hrvaške strani ni sprejel nobenega uradnega predloga v zvezi z arbitražo, ampak se je le odzval na izjave hrvaškega premierja Plenkovića. Ob tem je pozdravil spravljivejše tone iz Zagreba, hkrati pa poudaril, da je Slovenija za dialog, ki bo pripeljal do implementacije arbitraže.

O predlagani nevtralni coni je povedal: "V Zagrebu bomo morali najti dober dogovor glede ribičev v skladu z arbitražno odločbo."

Obisk Cerarja na Hrvaškem - Plenković ga pričakuje čez dva tedna - bo po mnenju hrvaškega premierja priložnost, da se na mizo da niz odprtih vprašanj. Na vprašanje, ali si bo prizadeval za paketno rešitev vseh odprtih vprašanj, je odgovoril, da rešitev za vsa vprašanja ne bo mogoče najti čez noč, vsekakor pa je meja v ospredju. Miro Cerar: "V Zagrebu bomo morali najti dober dogovor glede ribičev v skladu z arbitražno odločbo." | Foto: Ana Kovač Miro Cerar: "V Zagrebu bomo morali najti dober dogovor glede ribičev v skladu z arbitražno odločbo." Foto: Ana Kovač "Ko se bom sestal s premierjem Plenkovićem, bova zagotovo spregovorila tudi o problematiki ribičev v zvezi z implementacijo sporazuma, in tu bomo morali najti dober dogovor v skladu z arbitražno odločbo in s pravili, ki smo jih že sprejeli in jih bo treba upoštevati, seveda v dobro ribičev in medsebojnega sodelovanja," je odgovoril Cerar na vprašanje STA o problematiki ribičev v Piranskem zalivu.

"Na tem pravnem in političnem stališču bomo vztrajali še naprej"

Cerar, ki se je danes udeležil odprtja novih prostorov Izobraževalnega centra sodobnih tehnologij v Postojni, je med drugim dejal, da pozdravlja današnjo izjavo Plenkovića, da je edina prava pot dialog. Pri tem je poudaril, da se mora tudi v Sloveniji nadaljevati dialog o implementaciji arbitražnega sporazuma. "Na tem pravnem in političnem stališču bomo vztrajali še naprej," je dodal in poudaril, da je pomembno, da prisluhnemo drug drugemu.

Po njegovem mnenju je zdaj pomembno, da se tudi na slovenski strani pripravi vse potrebno za implementacijo arbitražnega sporazuma, med drugim sprejetje ustrezne zakonodaje. Pri tem je po Cerarjevih besedah pomemben tudi dialog s prebivalci, ki živijo ob meji. Treba je ugotoviti, kakšno pomoč jim lahko ponudi Slovenija.

"Ne potrebujemo posebnega dvostranskega dogovora" 

Arbitražna odločba je zelo jasna in ne potrebujemo posebnega dvostranskega dogovora, je danes po seji vlade v zvezi z navedbami, da Hrvaška oblikuje predlog o dvostranskem sporazumu o meji na podlagi arbitražne odločitve, dejal zunanji minister Karl Erjavec.

Erjavec je pozdravil dejstvo, da se politični vrh na Hrvaškem pogovarja o arbitražni odločbi, saj so bili ves čas na stališču, da ta ne obstaja. Očitno so ugotovili, da obstaja, in zato danes politični vrh, je dejal. Po njegovih besedah na Hrvaškem ugotavljajo tudi, da ima lahko nespoštovanje odločbe negativne posledice.

"To je prvi korak k hrvaškemu prepoznanju arbitražne odločbe," je prepričan Erjavec.

Karl Erjavec: "Očitno so na Hrvaškem ugotovili, da arbitraža obstaja, in zato danes politični vrh." | Foto: Ana Kovač Karl Erjavec: "Očitno so na Hrvaškem ugotovili, da arbitraža obstaja, in zato danes politični vrh." Foto: Ana Kovač

Erjavec: Poseben režim za ribiče je nesprejemljiv za Slovenijo

Po njegovem mnenju je bil signal Zagrebu dan tisti trenutek, ko "smo zaustavili pot Hrvaške v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), saj se je od takrat retorika spremenila".

Glede predloga o dvostranskem sporazumu na podlagi arbitražne odločitve in posebnem režimu za ribiče, o katerem pišejo hrvaški mediji, je Erjavec dejal, da je nesprejemljiv za Slovenijo.

Pri tem je zunanji minister spomnil, da smo že večkrat imeli dvostranska dogovarjanja s Hrvaško, a na koncu niso veljala, na primer sporazum Drnovšek-Račan. "Če bi šli v neke dvostranske pogovore v tem smislu, da se tudi spreminja vsebina arbitražne odločbe, se bojim, da bi to pomenilo, da bi lahko opustili spoštovanje arbitražne odločbe," je pojasnil.

Erjavec zato meni, da je treba vztrajati pri tem, da Hrvaška implementira arbitražno odločbo.

Ribičem bodo pomagali s poplačilom škode in nadomestilom izpada prihodka

V okviru interventnega zakona bodo težave slovenskih ribičev pri ribolovu v slovenskem delu Piranskega zaliva poskušali odpraviti s poplačilom morebitne neposredne škode na materialnih sredstvih in z nadomestilom izpada dela prihodka, je po srečanju z ribiči dejal vodja vladne delovne skupine za implementacijo arbitražne razsodbe Erik Kopač.

Kot je po današnjem srečanju pojasnil Kopač, sicer državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, so vsi skupaj ugotovili, da je z odločitvijo arbitražnega sodišča meja na morju določena. "Hkrati ugotavljamo, da policija v okviru svojih zakonskih pristojnosti in zmogljivosti na morju deluje dobro," je dodal in pojasnil, da s Hrvaško ne potekajo dogovarjanja glede posebnega režima ribolova v delu slovenskega morja.

Neuradni predlog Zagreba je, da bi Hrvaška in Slovenija uvedli nevtralno ribolovno cono do sredine Piranskega zaliva. | Foto: Bojan Puhek Neuradni predlog Zagreba je, da bi Hrvaška in Slovenija uvedli nevtralno ribolovno cono do sredine Piranskega zaliva. Foto: Bojan Puhek

"Formalnih pogovorov o nevtralnem območju ni bilo"

Kopač je napovedal, da bodo v okviru interventnega zakona poskušali na pravi način nasloviti tudi težave, s katerimi se srečujejo slovenski ribiči zaradi omejitev pri ribolovu v delu slovenskega morja. Konkretno naj bi to dosegli "s poplačilom neposredne škode na materialnih sredstvih, ki bi lahko zaradi tega nastala, in z nadomestilom izpada dela prihodka zaradi oteženega ribolova v delu slovenskega morja".

Po Kopačevih besedah so ribiči izrazili zadovoljstvo z dozdajšnjim delom policije "in tudi pričakovanja niso večja".

Glede neuradnega predloga kompromisne rešitve Zagreba o oblikovanju nevtralnega območja za ribiče je Kopač zatrdil, da formalnih razgovorov na to temo ni bilo. "Slovenija se lahko pogovarja dvostransko z Republiko Hrvaško samo o implementaciji odločitve arbitražnega sodišča," je zatrdil državni sekretar, ki je hkrati potrdil, da poteka komunikacija za pripravo srečanja med obema premierjema.

 

Ne spreglejte