Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 3. 2014,
8.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 27. 3. 2014, 8.26

7 let, 12 mesecev

Štefanec brez dokazil o strokovni usposobljenosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kopije prijave in prilog, ki jih je v postopku kandidiranja za predsednika KPK predložil Boris Štefanec, razkrivajo, da ni izpolnjeval merila strokovnosti.

Tako na podlagi dokumentov, ki so jih prejeli od urada predsednika države Boruta Pahorja in ki jih je Boris Štefanec predložil kot kandidat za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), sklepajo v današnjem Delu.

Brez strokovne bibliografije in zunanje reference Med prilogami, ki jih je Štefanec priložil k prijavi, ni ne strokovne bibliografije, ne navedb o izkušnjah pri projektih s protikorupcijskega ali sorodnega področja, ne česarkoli drugega, s čimer bi podkrepil svojo strokovno usposobljenost za zasedbo pomembnega položaja predsednika KPK. Štefanec tudi ni predložil nobene zunanje reference.

Vizija delovanja v štirih točkah na enem listu Štefanec je, kot še razkrivajo dokumenti Dela, kot strokovno kompetenco navedel strokovni izpit iz pravosodja iz leta 1981, vizijo delovanja KPK je orisal v štirih kratkih točkah na eni strani, poglavje o znanju tujih jezikov je pustil prazno, o računalniških kompetencah pa je napisal le en kratek stavek.

Ker Štefanec ni imel strokovnih referenc, je moral komisijo najbrž prepričati na zaslišanju, končna presoja pa je Pahorjeva, a njemu se je – hkrati z iztekajočim se zakonskim rokom za imenovanje obeh namestnikov – mudilo postaviti tudi novega šefa KPK, še piše Delo.

Izbirna komisija: Štefanec nas je prepričal v pogovoru Novi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je izbirno komisijo prepričal v pogovoru. Priloge, ki jih je priložil vlogi za kandidaturo, sicer niso bile obsežne, toda v pogovoru pred komisijo je kot pravnik izkazal izjemno poznavanje področja in utemeljil svojo vizijo KPK, so pojasnili v izbirni komisiji.

Kot poudarjajo, niso izbirali kandidata na papirju, temveč so presojali strokovne kompetence kandidatov. Kandidata so izbrali po svoji presoji, zaradi česar gre, kot so pojasnili, za subjektivno odločitev komisije. Obenem opozarjajo, da je bil to njihov predlog, diskrecijsko pravico do imenovanja pa je imel predsednik republike Borut Pahor, ki je pred tem prejel tudi vse dokumente, so še povedali v izbirni komisiji.

Ne spreglejte