Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2017,
8.53

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Natisni članek

ptičja hišica sodišče Franc Kangler

Torek, 20. 6. 2017, 8.53

6 let, 10 mesecev

Sodišče Francu Kanglerju vrača ptičjo hišico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Franc Kangler | Foto STA

Foto: STA

Višje sodišče v Mariboru je zaustavilo postopek v zadevi ptičja hišica in pravoslavna cerkev, je sporočil nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki bo v zvezi s tem danes imel novinarsko konferenco pred Okrožnim sodiščem v Mariboru.

"Sodišče Kanglerju vrača ptičjo hišico," je zapisano na spletni strani Nove ljudske stranke Slovenije. Gre za ptičjo hišico, ki so jo kriminalisti Kanglerju zasegli 4. maja 2011 v hišnih preiskavah. Te so na mariborskem območju opravljali zaradi sumov gospodarskega kriminala.

Kot danes navaja časnik Večer, je bila omenjena ptičja hišica za kriminaliste dokaz v povezavi s sumi storitve kaznivih dejanj v postopku oddaje občinskega naročila za vzpostavitev brezplačnega brezžičnega medmrežja v mestu. Kanglerju so očitali, da naj bi naročil, da se ta posel v skupni vrednosti dobrih 60 tisoč evrov razdrobi na zneske pod 10 tisoč evrov. Za oddajo poslov tako ni bilo treba opraviti javnega razpisa.

Ptičjo hišico združili s primerom pravoslavna cerkev

Udejanjilo jih je podjetje MC Line Ivana Hajnška, ki naj bi po prepričanju policije Kanglerju v zameno podaril varnostno kamero, ki jo je imel Kangler skrito v ptičji hišici na ranču v Zimici pri Dupleku.

Kazensko ovadbo v zadevi MC Line je tožilstvo združilo s primerom pravoslavna cerkev. V tej zadevi so kriminalistično-tožilski očitki Kanglerja bremenili, da je v škodo občine posredoval pri prodaji zemljišča "pod ceno" srbski pravoslavni skupnosti v zameno za podporo na županskih volitvah.

Tožilstvo je zoper Kanglerja, Hajnška, nekdanjo direktorico mariborske občinske uprave Milico Simonič Steiner, tutorja Srbske pravoslavne cerkve Radivoja Vasića, direktorja Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči Mojmirja Grmka in tamkajšnjo vodjo pravne službe Ireno Železnik vložilo obtožnico.

Postopek po šestih letih pravnomočno končan

Njihovi zagovorniki so zoper njo ugovarjali in 21. novembra lani je zunajobravnavni senat okrožnega sodišča presodil, da so ugovori obrambe utemeljeni, ker v opisanih očitkih ni zaznati elementov kaznivega dejanja, niti ni dokazov, da so obdolženi očitano storili. Tožilstvo se je zoper odločitev mariborskega okrožnega sodišča pritožilo, a neuspešno.

Višji sodniki so 7. junija letos pritožbo tožilstva zavrnili kot neutemeljeno in potrdili prvostopenjsko odločitev, kar pomeni, da je kazenski postopek v zadevi MC Line in pravoslavna cerkev pravnomočno ustavljen, navaja Večer.

Kangler se sprašuje, kaj je bila podlaga za to, da je mariborsko območje 4. maja 2011 nizko preletaval helikopter in da so potekale hišne preiskave. "Iz dneva v dan sem bolj prepričan, da gre za politični pregon, za zrežirano akcijo. Očitno sem bil za nekoga v Ljubljani, pa tudi v Mariboru moteč," je danes glede postopkov, ki tečejo ali so tekli proti njemu dejal Kangler, ki je kritičen do dela mariborskega sodišča, tožilstva in policije.

"Vsepovsod lahko ugotovimo, da gre za zrežiran proces. Ker če bi pravo veljalo, bi verjetno že kdo, tako na policiji kot tudi na tožilstvu, za to odgovarjal. Do danes, do tega trenutka nihče ni odgovarjal, čeprav smo dokazali vrsto nepravilnosti," je poudaril Kangler.

Ne spreglejte