Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
27. 1. 2016,
12.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

športne stave Slovenija Hrvaška Športna loterija

Sreda, 27. 1. 2016, 12.58

6 let, 7 mesecev

So dobri časi športnih stavnic preteklost?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Medtem ko se številne hrvaške športne stavnice soočajo z upadom prihodkov in dobička, zdaj jih bo udarila še milijonska kazen, edina stavnica pri nas načrtuje 1,8 milijona evrov dobička.

Prihodki športnih stavnic tako v Sloveniji kot na Hrvaškem upadajo. Hrvati so lani precej manj stavili na športne dogodke kot leto prej. Medtem ko so skupna vplačila devetih stavnic leta 2014 še znašala 5,76 milijarde kun (751 milijonov evrov), so v lanskem letu upadla na 4,97 milijarde kun (648 milijonov evrov).

Vse hrvaške stavnice skupaj so v državni proračun lani prispevale 284 milijonov kun (37 milijonov evrov).

Pet stavnic bo moralo za kartelno dogovarjanje plačati 1,3 milijona evrov Dodaten udarec hrvaškim stavnicam je prizadel še hrvaški urad za varstvo konkurence, ki jim je izrekel doslej najvišjo kazen za kartelno dogovarjanje.

Pet športnih stavnic mora skupaj plačati 9,7 milijona hrvaških kun (1,3 milijona evrov) kazni. Gre za družbe Bolus, Favorit sportska kladionica, Germania Sport, Prva sportska kladionica in Super Sport.

Neuradno je po poročanju Jutarnjega lista največja kazen doletela stavnico Super Sport. Skupni prihodki omenjenih petih stavnic so v letu 2014 znašali 800 milijonov kun (104 milijonov evrov).

Hrvaški varuh konkurence kaznovanim stavnicam namreč očita, da so s sklenjenim sporazumom porušili zakonitosti trga športnih stav.

V njem so se leta 2014 na škodo igralcev dogovorili o načinu obračunavanja manipulacijskih stroškov v športnih stavah. Ti stroški so sestavni del vplačila stav, njegova višina pa je odvisna od načina obračuna. To bi moralo biti po trditvah varuha konkurence izključno v domeni organizatorja, s čimer bi se vzpostavila konkurenčnost trga. A stavnice so se o višini zneska raje dogovorile med seboj.

Lani petina manj vplačil kot pred uvedbo davka V Sloveniji s kartelnimi dogovori športnih stavnic nimamo težav, saj obstaja zgolj ena. Se pa delniška družba Športna loterija prav tako sooča z upadom prihodkov. To je po njihovih navedbah posledica uvedbe davka od srečk, ki je pri nas v veljavi od jeseni 2013.

Že istega leta so pri Športni loteriji iz tega naslova zabeležili osem odstotkov nižja vplačila kot leto prej. Vplačila so se nato zniževala vse do danes. Leta 2014 so bila nižja za 19 odstotkov, lani pa 22 odstotkov od vplačil v letu 2012.

Športna loterija napoveduje 1,8 milijona evrov dobička Lani so vplačila za igro na srečo Prve stave, ki predstavlja 84-odstoten delež v prodaji vseh njihovih iger na srečo, znašala 66,5 milijona evra. Igralcem so izplačali za 53,9 milijona evrov izplačil.

Dokončnih podatkov o lanskem dobičku na Športni loteriji še nimajo, napovedujejo pa okoli 1,8 milijona evrov. K dobičku največ pripomorejo prav športne stave.

Stave v slovenski proračun prispevale osem milijonov evrov So se pa na račun davka od srečk znatno povečali prihodki v slovenski proračun. Športna loterija namreč iz naslova prirejanja iger na srečo plačuje davek od srečk, davek od iger na srečo in koncesijske dajatve.

Lani so vse dajatve skupaj znašale 12,7 milijona evrov. Od tega je davek od srečk znašal 7,2 milijona evrov, davek od iger na srečo pa 870 tisoč evrov. Skupaj je Športna loterija tako v proračun prispevala dobrih osem milijonov evrov.

Največ stavijo mladi V Športni loteriji sicer ne razpolagajo s podatkom o številu igralcev, saj se igralcem na stavnicah ni treba evidentirati. "Na podlagi naših opažanj lahko povemo, da igrajo tako moški kot ženske, največ igralcev pa je starih med 26 in 35 let," so nam še sporočili iz podjetja Športna loterija.

Ne spreglejte