Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 1. 2024,
8.45

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

javnomnenjska anketa vlada anketa

Ponedeljek, 29. 1. 2024, 8.45

3 mesece

Slabe novice za vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Vlada | Javnomnenjsko raziskavo je inštitut Mediana za POP TV opravil med 22. in 25. januarjem na vzorcu 716 polnoletnih prebivalcev. | Foto STA

Javnomnenjsko raziskavo je inštitut Mediana za POP TV opravil med 22. in 25. januarjem na vzorcu 716 polnoletnih prebivalcev.

Foto: STA

Vlada premierja Roberta Goloba in Svoboda tudi letos izgubljata podporo volivcev. Vlado podpira manj kot tretjina vprašanih. Največ javne podpore ima največja opozicijska stranka SDS, največja koalicijska stranka Gibanje Svoboda zaostaja za skoraj deset odstotnih točk, ugotavlja javnomnenjska anketa, ki jo je za POP TV izvedla Mediana.

Če bi bile volitve v nedeljo, bi SDS obkrožilo 23,4 odstotka vprašanih, kar je sicer 1,5 odstotne točke manj kot decembra. Največja koalicijska stranka Svoboda ima 13,7 odstotka podpore, decembra je imela 15,6 odstotka.

Sledijo koalicijski Socialni demokrati z 8,7 odstotka podpore (decembra 6,4 odstotka), Levica s 5,2 odstotka (decembra pet odstotkov) in opozicijska Nova Slovenija, ki ji je podpora od prejšnjega meseca zrasla za 0,8 odstotne točke na 4,3 odstotka, je v nedeljo poročala POP TV.

Med zunajparlamentarnimi strankami tokrat največ podpore uživajo Pirati (2,5 odstotka), SNS (2,4 odstotka), Resnica (1,4 odstotka), SLS (1,2 odstotka), Vesna (1,1 odstotka), Naša prihodnost in Dobra država (0,3 odstotka), Naša dežela (0,2 odstotka) ter Konkretno (0,0 odstotka). Drugo stranko bi volilo 2,1 odstotka vprašanih.

Koga bi volili, ne ve 22,5 odstotka vprašanih. Medtem 8,4 odstotka vprašanih ne bi izbralo nobene od obstoječih strank, drugi (1,8 odstotka) niso želeli odgovoriti ali pa bi oddali prazno glasovnico (0,9 odstotka).

Delo vlade podpira 30,8 odstotka vprašanih, ne podpira je 54,8 odstotka. Še manj podpore ima DZ, ki ga podpira 21,3 odstotka vprašanih, 59,3 odstotka pa ga ne podpira, kaže anketa.

Švarc Pipanova izgubila največ 

Anketiranci so najboljšo oceno med politiki znova podelili poslancu SDS Anžetu Logarju, drugo gospodarskemu ministru Matjažu Hanu in tretjo predsednici republike Nataši Pirc Musar.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je na četrtem mestu, na petem je evropska poslanka Ljudmila Novak. Finančni minister Klemen Boštjančič je skočil na šesto mesto, predsednica SD Tanja Fajon pa je nazadovala na sedmo. Opozicijski poslanec NSi Jernej Vrtovec je osmi. Na devetem mestu je tokrat minister za obrambo Marjan Šarec, sledi pa vodja poslancev SD Jani Prednik.

Predsednik SDS Janez Janša je napredoval na 11. mesto na lestvici, Golob pa je zdrsnil za dve mesti na 17. mesto. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je po aferi sodna stavba z zgornjega dela lestvice padla za kar devet mest na 18. mesto, še piše STA.

Tina Gaber in Robert Golob
Novice Padanje podpore vladi, Golobu in Svobodi se je ustavilo
Robert Golob, srečanje, EPS; Granada
Novice Vox populi: Podpora vladi in premierju padla, vse več neopredeljenih
Vlada
Novice Javnomnenjska raziskava: To o delu vlade menijo vprašani
vlada, Robert golob
Novice Vlado znova podpira več kot polovica vprašanih
Tanja Fajon
Novice Vox populi: Po priljubljenosti najbolj napredovala Tanja Fajon
Ne spreglejte