SiolNET. Novice Slovenija
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Škofjeloški izbruh ošpic končan

0,05

termometer

Ošpice |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so zadnji primer ošpic letos zaznali 14. januarja. Povezan je bil z izbruhom ošpic v škofjeloškem podjetju. Glede na to, da odtlej ni nihče zbolel, inkubacijska doba pa je minila, je škofjeloški izbruh ošpic končan.

Ošpice Novice Nov primer ošpic v Sloveniji

Glede na podatke ministrstva za zdravje je v škofjeloškem podjetju Knauf Insulation zbolelo 27 zaposlenih. Ošpice je novembra v podjetje vnesla oseba, ki je pripotovala iz Belgije, bolezen se je prenesla na šest ljudi, od enega od njih še na 13 ljudi. Nato so v lanskem letu zboleli še trije, ki so bili povezani s tem izbruhom, v dveh primerih pa gre le za verjetno povezavo, poroča STA.

V začetku letošnjega leta zaznali pet primerov ošpic

V začetku letošnjega leta so na NIJZ zaznali še pet primerov ošpic pri odraslih ljudeh, vsi so predvidoma povezani z izbruhom v Škofji Loki. V drugem izbruhu, ki ga je konec lanskega leta obravnaval NIJZ, so zboleli trije ljudje iz ljubljanske regije.

Poleg dveh izbruhov so zaznali še dva posamična primera ošpic, za katera ni znan vir okužbe. Novembra in decembra lani so tako zaznali 30 zbolelih za ošpicami, štirje so bili otroci. Vseh letošnjih pet primerov je bilo pri odraslih, piše STA.

Ošpice Novice V letošnjem letu že štirje novi primeri ošpic #video

Smrti zaradi ošpic v zadnjih letih v Sloveniji ni bilo

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je za kolektivno zaščito potrebna vsaj 95-odstotna precepljenost populacije, v zadnjih letih pa je v Sloveniji cepljen manjši delež otrok. V letu 2018 je precepljenost predšolskih otrok s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam znašala 93,1 odstotka, precepljenost šolskih otrok z drugim odmerkom cepiva pa 93,5 odstotka.

Smrti zaradi ošpic v zadnjih letih v Sloveniji ni bilo. Zadnja smrt je iz časa večje epidemije, ki je v Sloveniji razsajala med letoma 1994 in 1995, so pred kratkim navedli na ministrstvu za zdravje v odgovoru na poslansko vprašanje Nade Brinovšek (SDS), še navaja STA.

Ošpice Novice Dva nova primera ošpic v Sloveniji, lani 48

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin