SiolNET. Novice Slovenija
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dva nova primera ošpic v Sloveniji, lani 48

0,14

termometer

Ošpice
Foto: Getty Images

V začetku letošnjega leta so na Nacionalnem inštitut za javno zdravje (NIJZ) zabeležili dva primera ošpic pri odraslih osebah. Oba sta predvidoma povezana z izbruhom v kranjski regiji, ki se je začel novembra lani. Skupno so lani zabeležili 48 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih in dva pri tujcih, navaja NIJZ.

V lanskem novembru in decembru so na NIJZ obravnavali dva, predvidoma nepovezana izbruha ošpic v kranjski in ljubljanski regiji. Zabeležili so 30 zbolelih za ošpicami. V štirih primerih je šlo za otroke, vsi drugi so bili odrasli, poroča STA.

Prvi primer je bil vnesen iz tujine, od njega se je bolezen prenesla še na šest ljudi, od enega sekundarnega primera še na 13 ljudi, od terciarnih primerov pa predvidoma še na tri ljudi. V dveh primerih gre le za verjetno povezavo s tem izbruhom.

V drugem izbruhu, ki ga je obravnaval NIJZ, so zboleli trije ljudje iz ljubljanske regije. Poleg dveh izbruhov sta bila zabeležena še dva posamična primera ošpic, za katera ni znan vir okužbe.

Ošpice Novice Bolnike z ošpicami ali sumom na ošpice obravnavajo tudi na infekcijski kliniki v Ljubljani

Skupaj je NIJZ v letu 2019 tako zabeležil 50 primerov ošpic. Med prijavljenimi primeri je sedem otrok, pet jih je mlajših od pet let. Pet bolnikov je starih od 15 do 24 let, preostali so odrasli, stari od 25 do 54 let, navaja STA.

Med zbolelimi jih je bilo 13 cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom, devet je bilo necepljenih, za preostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam. Običajno je pri osebah, ki kljub cepljenju zbolijo, potek bolezni lažji in verjetnost za zaplete manjša, pojasnjujejo na NIJZ.

Ošpice Novice Število potrjenih primerov ošpic se je povzpelo

Ošpice se prenašajo po zraku s kužnimi kapljicami izločkov nosu in žrela okužene osebe, na primer s kihanjem in kašljanjem. Bolnik z ošpicami je kužen že približno štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po pojavu. Znaki bolezni se lahko začnejo kazati od petega do 21. dneva po izpostavljenosti virusu. Virus ošpic je zelo nalezljiv in ostane v zraku še dve uri po tistem, ko je bila oseba v prostoru.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin