Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 3. 2017,
7.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,75

17

Natisni članek

arbitraža teran Jean Claude Juncker Evropska unija

Četrtek, 2. 3. 2017, 7.02

6 let, 6 mesecev

Cerar ob Junckerjevem obisku: EU čaka leto resnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,75

17

Juncker in Cerar | Foto STA

Foto: STA

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in slovenski premier Miro Cerar sta ob Junckerjevem obisku v Sloveniji razpravljala o prihodnosti EU. "Tu stojiva dva prepričana Evropejca, ki se zavedava, da je za EU prišla ura resnice," je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju po pogovorih poudaril Cerar.

Juncker je pred prihodom v Slovenijo v Evropskem parlamentu predstavil pet predlogov za reformo EU. "Pred nami je leto intenzivnih pogovorov, kako naj gremo naprej. To bo leto resnice za Evropo," je dejal slovenski premier Miro Cerar.

Sam si želi Evropo prihodnosti in se ne želi več obračati v preteklost. "Ne želim si, da bi se Evropa vračala v čase, ki so pripeljali do hudih posledic in do sporov med državami," je ob prvem obisku Junckerja v vlogi predsednika Evropske komisije dejal Cerar.

Slovenski premier je tudi znova izrazil nestrinjanje z ohranjanjem nadzora na meji med Slovenijo in Avstrijo in dodal, da je Slovenija pri tem vprašanju naletela "na velik posluh predsednika Evropske komisije".

Juncker: Komisija se bo po proučitvi novih dejstev vrnila k vprašanju terana

Juncker | Foto: STA , Foto: STA , Cerar je ob obisku izrazil tudi pričakovanje, da bo komisija ustavila postopek za sprejem delegiranega akta o izjemi za Hrvaško pri vprašanju terana. Juncker je poudaril, da se bo Evropska komisija po proučitvi novih dejstev, ki so jih predstavili vinarji, vrnila k vprašanju terana.

Juncker je poudaril, da ima Bruselj namen braniti pravice Slovenije, še posebej ob "pojavu novih dejstev". Potem ko so slovenski proizvajalci terana evropskemu komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu predstavili informacijo o ponarejeni hrvaški dokumentaciji, ki je bila za komisijo nova, je Juncker zagotovil, da bodo preverili resničnost navedb, nato pa videli, ali bodo spremenili svojo odločitev.

"Vedeti morate, da niste sami, ko gre za tako pomembno zadevo," je poudaril. Na vprašanje, ali je bila komisija zavedena in ali je odločala na podlagi ponarejenih dokumentov, je Juncker dejal, da morajo v Bruslju najprej preveriti slovenske navedbe, nato pa bodo videli, ali bodo spremenil svoje mnenje.

Cerar je predsedniku Evropske komisije tudi ponudil možnost, da poskusi teran, gostu pa je bilo, kot je poudaril, vino všeč. Po informacijah virov blizu Evropske komisije je bil Cerar v pogovoru z Junckerjem o vprašanju terana sicer zelo prepričljiv. STA

Tako je Cerar sprejel Junckerja:


Kakšna bo prihodnost EU?


Pet scenarijev za razvoj EU

Dan pred prihodom v Slovenijo je Juncker v Evropskem parlamentu predstavil predloge za reformo Evropske unije v obliki bele knjige. Predlagal je pet scenarijev za razvoj EU do leta 2025: po prvem bi vse ostalo tako kot do zdaj, po drugem bi se EU osredotočila samo na enotni trg, tretji predvideva, da tisti, ki hočejo več, storijo več, kar vključuje oblikovanje koalicij voljnih, četrti, da se stori manj, a učinkoviteje, peti, federalistični scenarij pa predlaga storiti veliko več skupaj.

Kaj predvidevajo Junckerjevi scenariji

1. scenarij: dogovor nacionalnih držav o poglobitvi enotnega trga, skupna zunanja politika in določen obseg skupnih vojaških zmogljivosti, nadzor meja ostane v pristojnosti držav članic.

2. scenarij: krepitev enotnega trga. Evropska komisija nad tem scenarijem ni najbolj navdušena, saj meni, da bi evroobmočje v primeru morebitne nove finančne krize postalo bolj ranljivo. 

3. scenarij: Evropa več hitrosti. Države bi se prostovoljno povezovale na različnih področjih, kot so zunanja in notranja varnost, socialna in davčna politika. 

4. scenarij: EU bi skrčila področja delovanja, a bi se izbranim posvečala bolj poglobljeno. Med prioritetami so popolnitev evropske obalne in mejne straže ter ustanovitev obrambne unije.

5. scenarij: vzpostavitev federalne ureditve EU. To pomeni tesnejše povezovanje držav EU na vseh področjih, EU bi se financirala tudi s pobiranjem davkov.

 

Mladi od EU pričakujejo, da bo njihove skrbi jemala resno

Mladi so na razpravi o prihodnosti EU od predsednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckerja in premierja Mira Cerarja zahtevali več konkretnih odgovorov in manj praznih besed. V dialogu z njima so bili precej kritični. Menili so, da mora EU, če hoče preživeti, njihova suvereno in argumentirano podana mnenja jemati resno. STA

Juncker včasih svoje goste sprejema na nenavaden način:

Ne spreglejte