Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 12. 2013,
14.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

korupcija KPK gospodarstvo

Ponedeljek, 9. 12. 2013, 14.03

8 let

Sedem menedžerjev izključili iz združenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Starejši menedžerji imajo več težav s spopadanjem s korupcijo kot mlajši. Nadzorniki do zdaj zaradi korupcije še niso izključili nobenega svojega člana.

Združenje Manager je od 1.200 članov v zadnjih treh letih na podlagi odločitev častnega razsodišča izključilo sedem članov. Od 545 članov združenja nadzornikov sta se v zadnjih desetih letih umaknila dva, združenje pa zaradi neetičnega ravnanja ni izključilo nikogar.

To je le nekaj podatkov, ki so jih danes ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji predstavili na okrogli mizi predstavniki Društva Integriteta – TI Slovenija, Iniciative Ethos – UNGC Slovenija, Komisije za preprečevanje korupcije, Združenja Manager in Združenja nadzornikov Slovenije.

Dejan Turk iz Združenja Manager je med drugim dejal, da v zadnjem času opažajo nekakšno "čiščenje lastnih vrst" saj naj bi bili med člani, ki zapuščajo združenje, po njegovem mnenju tudi takšni, ki se z ostrejšim pristopom k reševanju vprašanja korupcije ne strinjajo. To zlasti velja za starejše menedžerje, po drugi strani pa se v združenje vključuje vedno več mladih, saj se zavedajo, da podjetja, ki poslujejo etično in se aktivno borijo proti korupciji, tudi bolj uspešno poslujejo.

Ženske z večjo mero etičnosti? Irena Prijović iz Združenja nadzornikov Slovenije, ki šteje več kot 500 članov, je dejala, da v preteklih letih zaradi tovrstnega spornega ravnanja iz svojega združenja niso izključili nobene osebe, a da so se še pred postopki samoizločile tri osebe. Turk je dejal, da so iz njihovega združenja, ki sicer šteje 1200 članov, na osnovi odločitev častnega razsodišča v treh letih izključili sedem oseb.

Prijovićeva je poudarila, da je v letih svojega dela v združenje nadzornikov opazila, da so se v primerih, ko je bila dana kakšna ovadba, ali je prišlo do kakšne medijsko odzivne zadeva, za čas do razjasnitve primera umaknile samo ženske članice. "Morda bodo moški počasi tudi sledili tej praksi," je dejala.

Okrogle mize ob mednarodnem dnevu boja proti korupcijo so se poleg omenjenih udeležili še Vid Doria, generalni sekretar društva Integriteta Transparency International, Danica Purg – IEDC in članica senata protikorupcijske komisije Lilijana Selinšek.

Ne spreglejte