Šala dneva: Slovenec sem. Ne jamram.

Kaj predsednik vlade Miro Cerar sporoča ljudstvu, ko brani ministra, ki si je nezakonito izplačeval dodatke k plači, sam pa se norčuje iz obljub o etični vladi in se označuje za Slovenca, ki ne jamra?
Šala dneva: Slovenec sem. Ne jamram.

Ljudski glas predsedniku vlade Miru Cerarju očita, da se ne more odločiti. Kljub obljubam in veliko besedam o etiki v politiki. Včeraj se je vendarle odločil. In sicer da podpre ministra Dušana Mramorja, ki je sicer sam ugotovil, da ne more več delati v vladi kot minister, ker mu ljudje ne zaupajo več. Lepljivi prsti dodatkov k njegovi dekanski plači so izničili vso kredibilnost, ki jo je imel kot minister. To sicer še ni ugotovila njegova kolegica na fakulteti in v vladi, ministrica za šolstvo Maja Makovec Brenčič.

Kako je Cerar včeraj branil Mramorja? Na stojalu predsednika vlade, kjer je v vladnih prostorih govoril novinarjem, je bil list z napisom: SLOVENEC SEM. NE JAMRAM. IŠČEM REŠITVE. Sporočilo, ki ga je premier posredoval s podporo ministru, je mogoče razumeti tudi tako:

Slovenec sem: Priden, delaven, marljiv, tih, drobcen kot Peter Klepec, to je minister za finance, simbol Slovenca.

Ne jamram: Dušan Mramor ni nikoli javno potožil, da se mu je plača kot dekanu in rednemu profesorju znižala ali da je sploh prenizka. Zaradi višine oziroma nižine profesorske plače ni stokal.

Iščem rešitve: Čeprav je le profesor, ki ob dnevni svetlobi predava študentom, si je za 45 tisoč evrov izplačal dodatka za stalno pripravljenost. Dodatka, ki sicer upravičeno pripada zdravnikom, medicinskim sestram, policistom …

Kaj se je včeraj sploh dogajalo, ko se je premier Miro Cerar vendarle odločil sprejeti odločitev?

Mramor odstopa, ker mu ljudje ne zaupajo, a Cerar mu zaupa

Ponedeljek, 18. januarja 2016, ob 15.uri

Finančni minister prof. dr. Dušan Mramor pošlje izjavo: "Minister za finance dr. Dušan Mramor je danes predsedniku vlade poslal izjavo, v kateri mu je ponudil svoj odstop s pojasnilom, da po svojem mnenju, glede na izgubo zaupanja javnosti, ne more več opravljati funkcije ministra za finance."

Ponedeljek, 18. januarja 2016, ob 17.15

Predsednik vlade prof. dr. Miro Cerar ima novinarsko konferenco. "Na podlagi vsega tega ne sprejemam odstopa ministra Dušana Mramorja, saj bi posledice njegovega odstopa škodovale interesom Republike Slovenije."

Kaj Cerar sporoča volivcem, ko pravi, da je Slovenec?

[video: 54905 / ]

[video: 54906 / ]

Karmen Šterk, antropologinja: Kaj je pesnik želel povedati? "Res nimam pojma. Ne vem, kaj je pesnik hotel povedati s tem napisom. Če premisliš, kaj tisto pomeni, ne pomeni nič. Samo pesnik bi lahko o tem kaj povedal."
Manca Košir, novinarka in publicistka: Kriza zdrave pameti "Zelo sem začudena. Kaj se mu je zgodilo? Ravno se pripravljam na oddajo o pogoltnosti in pohlepu in sem spet vzela v roke premierjevo knjigo Pamet v krizi. Prav z njim se ukvarjam in tu je zelo lepo razložil, kako potrebujemo zdravo pamet in vrednote. In v tem kontekstu sploh ne razumem, kakšno sporočilo z zdravo pametjo naj bi to bilo. Napis pomeni najbrž ravno to, pamet v krizi. Kriza zdrave pameti."
Miran Stanovnik, motorist: Nehajmo jamrati "Bravo. Ne vem, kam je bil napis obrnjen, proti kameri ali proti njemu. Ampak, če je bil obrnjen proti kameri, se mi zdi prav, da se tega zavedamo vsi. Ko bomo nehali jamrati in bomo najprej doma poskrbeli, da bomo normalno živeli, potem bomo začeli reševati še kaj drugega."
Barbara Rajgl, aktivistka: Preveč žalostno, da bi bilo smešno "To je degradacija politike. V tem ne vidim ničesar hudomušnega. Tema se mi zdi za hudomušnost preresna."
Domen Uršič, politični analitik: Cerar je za preusmeritev pozornosti izbral napačen trenutek "Če je Cerar želel preusmeriti pozornost javnosti, je izbral napačen trenutek, za sporočanje neke vsebine medijski javnosti, pa napačen način. Kar je najhuje, poskus je izpadel kot ciničen komentar dogajanja, negativen in celo posmehljiv odziv javnosti pa je zato pričakovan. Vsebina tiskovne konference je bila vendarle preresna. S takšnim načinom komuniciranja spominja na nekdanjega prvega moža UKC, ki je z aroganco in cinizmom – spomnimo se zgolj izjave o Vladi Družine Baričič – prilil še dodatnega olja na (medijski) ogenj. Kako se je zgodba končala zanj, pa vemo."
Domen Savič, komunikolog: Mramor je pravi Slovenec, ki pokaže, kako je našel rešitev "Res ne vem, kaj je želel s tem povedati. Ko sem razmišljal, niti nič šaljivega ne vidim v tem. Niti ne vem, zakaj bi bilo to pomembno v sklopu tega. Razen če je s tem mislil Mramorja, ki je kot pravi Slovenec iskal rešitve tam, kjer ga je zakonodaja omejevala, in se je človek znašel."
Božidar Novak, ustanovitelj komunikacijske skupine Spem: Če ste lačni, jejte potico, saj nimate za kruh "Miro Cerar je želel povedati, da rešuje sebe. Najprej je finančni minister dal odpoved, čez pol ure pa predsednik vlade ni sprejel odstopa, ker to škodi interesom države. Veste, kdo je rekel 'Država, to sem jaz'? Sončni kralj v Franciji. Vsi politiki izgubijo občutek z realnostjo, najpozneje v drugem mandatu. Upam, da včerajšnji nastop pri Cerarju ne pomeni ravno izgube stika z realnostjo. On ne ve, da rešuje sebe, on meni, da rešuje Slovenijo in sebe vidi kot rešitelja. To se ne bo dobro končalo …"

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano