Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 9. 2017,
12.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

tifus Slovenija okužba UKC Ljubljana

Petek, 29. 9. 2017, 12.35

6 let, 6 mesecev

S tifusom okužena tudi 15-letna Slovenka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
UKC Ljubljana | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

V UKC Ljubljana so v nedeljo sprejeli 15-letno deklico s tifusom, poroča Delo. Deklica naj bi se okužila na Mavričnem taboru v Italiji. NIJZ sporočila o nevarnosti okužb v nasprotju z nekaterimi drugimi državami, kjer so zaznali tifus, ni izdal.

Deklica naj bi se s tifusom okužila na Mavričnem taboru (Rainbow gathering), ki je bil med 23. julijem in 21. avgustom v Tramontiju di Sopra na severu Italije. Udeležilo se ga je okoli 3.000 ljudi z vsega sveta.

Predstojnica infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je za Delo dejala, da so letos obravnavali že nekaj primerov tifusa, vsi so se razširili iz tujine. "Tudi tokrat se je bakterija, kot kaže, k nam prenesla iz Indije prek Italije," je dejala.

Deklica je zdaj že okrevala, je povedala zdravnica. Na okužbo s tifusom so na infekcijski kliniki posumili v ponedeljek, ko so jo začeli zdraviti, dokončno pa so bolezen potrdili v sredo. Obakrat - tako o sumu kot o potrditvi bolezni - so obvestili Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki je dolžan obvestiti javnost, če se mu to zdi nujno.

Na taboru za tifusom zbolelo več oseb

Deklica ni prvi primer tifusa, za katerim so zboleli udeleženci Mavričnega tabora v severni Italiji. Evropski center za preventivo in nadzor je 15. septembra objavil sporočilo, v katerem piše, da so trije udeleženci tabora že zboleli za tifusom, in sicer dva v Franciji 10. septembra in eden v Nemčiji 12. septembra.

Istega dne je novico objavil hrvaški zavod za javno zdravje in sporočil, da je za trebušnim tifusom zbolel udeleženec tabora. Vse morebitne udeležence tabora so pozvali, naj se oglasijo pri svojem zdravniku ali na zavodu za javno zdravje.

Edini primer tifusa letos

Slovenski NIJZ v nasprotju z evropskimi in hrvaškimi odzivi še ni izdal nobenega javnega poziva. Kot so navedli za Delo, je tifus v Sloveniji redka nalezljiva bolezen. Dodali so, da so "zadnjo prijavo dobili septembra letos in je edina prijava v tem letu". Pred tem so zadnji primer tifusa obravnavali leta 2013, razširil pa se je iz Indije.

V Sloveniji je bil tifus relativno pogost med drugo svetovno vojno in tik po njej, vendar so v zadnjih več kot 15 letih izključno primeri tifusa med ljudmi, ki pridejo iz teh endemičnih držav, pravi Eva Grilc iz NIJZ. | Foto: STA , V Sloveniji je bil tifus relativno pogost med drugo svetovno vojno in tik po njej, vendar so v zadnjih več kot 15 letih izključno primeri tifusa med ljudmi, ki pridejo iz teh endemičnih držav, pravi Eva Grilc iz NIJZ. Foto: STA ,

Eva Grilc z NIJZ je pojasnila, da je tifus okužba s posebnim tipom bakterije salmonela. Gostitelj je samo človek, torej se ne širi na živali. V razvitem svetu tifusa praktično ni več. Večina primerov je vezana na popotnike, ki pridejo iz držav, kjer je tifus še vedno pogost. To so ponavadi popotniki iz Indije, jugovzhodne Azije, podsaharske Afrike in deloma Južne Amerike. V Sloveniji je bil tifus relativno pogost med drugo svetovno vojno in tik po njej, vendar so v zadnjih več kot 15 letih izključno primeri tifusa med ljudmi, ki pridejo iz teh endemičnih držav.

Okužbo najverjetneje povzročile slabe higienske razmere

Omenjena deklica se je okužila s tifusom na taboru, kjer so bile higienske razmere slabše, je pojasnila Grilčeva. Stranišča so si sami uredili v naravi, kopali so se v nekem potočku oz. reki, tako da je tudi vprašanje, kako je bilo poskrbljeno za osebno higieno, zlasti po opravljanju potrebe. "Na ta način se lahko širi okužba. Še zlasti če so to ljudje z vsega sveta, je mogoče, da bi se okužila na ta način," je dejala in dodala, da se salmonela typhi, ki povzroča tifus, širi fekalno-oralno. To pomeni, da jo bolnik izloči z blatom, to blato pa nekdo drug nekako zanese - neposredno ali posredno prek živil, manj verjetno prek vode - v usta. Obstajajo tudi t. i. dolgotrajni izločevalci salmonele, ki jih izločajo v blatu, a nimajo nobenih težav.

Po besedah Grilčeve so že stopili v stik z ljudmi, ki so bili v neposrednem stiku z deklico. Tako bodo vzeli vzorce njihovega blata in preverili, ali so se morda okužili, je dejala Grilčeva ter poudarila, da ni nobenega vzroka za preplah.

Podatki na spletu kažejo, da se na Mavričnem taboru letos niso prvič srečali s prenosi okužb zaradi slabih sanitetnih in higienskih razmer. Leta 1987 je na Mavričnem kampu v Severni Karolini (ZDA) več ljudi  okužilo z baterijo šigela, ki prav tako kot tifus povzroča drisko.

Ne spreglejte