Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2013,
21.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dimitrij Rupel

Ponedeljek, 17. 6. 2013, 21.14

7 let, 12 mesecev

Rupel gre konec julija v pokoj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zunanji minister Karl Erjavec je v državnem zboru napovedal, da bo generalni konzul v Trstu Dimitrij Rupel 31. julija izpolnil pogoje za upokojitev.

Erjavec je v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca SDS Dragutina Mateja na seji DZ-ja o poteku mandatov vodjem konzularnim predstavništev v letošnjem letu pojasnil, da bo mandat potekel 15 vodjem in da bo med njimi tudi Rupel. Ruplu bi sicer takrat mandat še lahko tekel naprej, a je Erjavec spomnil, da zakon o uravnoteženju javnih financ določa obvezno upokojitev, če sta izpolnjena pogoja starosti in delovnih let.

Skupno se bo sicer v letu 2013 upokojilo osem slovenskih diplomatov, je še povedal Erjavec. Po zakonu o invalidskem in pokojninskem zavarovanju starostni pogoj za upokojitev izpolnjuje še deset diplomatov, vendar pa nimajo izpolnjenega pogoja delovnih let.

"To pa zato, ker se tem desetim diplomatom ne priznava čas, ko so službovali v zveznem sekretariatu za zunanje zadeve v še nekdanji državi. In zaradi tega se pač ne upokojijo, ker bi bila odmera pokojnine bistveno nižja. Ne moremo jih pa prisiliti, glede na to, da pač izpolnjujejo samo en pogoj," je pojasnil minister v odgovoru na zaskrbljenost Mateja, da prihaja pri obravnavi posameznih vodij predstavništev glede upokojitev do razlikovanja. Erjavec je ob tem še pripomnil, da bo leta 2014 polne pogoje za upokojitev izpolnjevalo še dodatno devet diplomatov.

Pet prostih delovnih mest vodij konzularnih predstavništev Minister je razkril še, da imajo pri ministrstvu trenutno pet prostih delovnih mest vodij konzularnih predstavništev. "Se pravi, da tam nimamo generalnega konzula ali pa veleposlanika. Gre za veleposlaništvo v Berlinu, Bruslju, Kijevu, Ottawi in pa za stalno predstavništvo pri OZN-ju v New Yorku. Kot veste, bomo nekatere od teh zapolnili, ker smo imeli razpis," je Erjavec odgovoril na Matejevo poslansko vprašanje o kadrovskih spremembah v slovenski diplomatsko-konzularni mreži.

V letu 2013 pa poteče mandat še 14 vodjem diplomatsko-konzularnih predstavništev, in sicer v Bernu, Bratislavi, Budimpešti, Haagu, Koebenhavnu, Dunaju, Moskvi, New Delhiju, Prištini, Sarajevu, Washingtonu in na stalnem predstavništvu pri OECD-ju v Parizu ter pri ZN-ju v Ženevi. Mandat bo potekel tudi generalnemu konzulu v Münchnu, je še pojasnil Erjavec.

Ne spreglejte