Torek,
10. 9. 2024,
12.42

Osveženo pred

4 ure, 52 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

Natisni članek

prometni zastoj rumeni pas promet promet Ljubljana

Torek, 10. 9. 2024, 12.42

4 ure, 52 minut

Rumeni pas odslej tudi na Tržaški, vstopanje na avtobuse tudi pri drugih vratih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,65
Rumeni pas Ljubljana | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

V Ljubljani bodo z namenom spodbujanja uporabe mestnega potniškega prometa (LPP) na Tržaški cesti zarisali rumeni pas, s čimer bo potnikom omogočena hitrejša pot v središče mesta. Za hitrejši vstop potnikov na avtobuse pa ta ne bo več mogoč samo pri prvih vratih, ampak tudi pri drugih.

Mestna občina Ljubljana bo v Evropskem tednu mobilnosti, ki bo od 16. in 22. septembra, izvedla več trajnih ukrepov za izboljšanje mobilnosti v prestolnici.

Na Tržaški cesti, med Viško cesto in Trgom MDB proti središču mesta, bo po novem zarisan rumeni pas. Ta je namenjen samo avtobusom javnega potniškega prometa, taksijem in vozilom s posebno dovolilnico.

Za pospešitev hitrosti vstopa potnikov na mestne avtobuse v MOL načrtujejo tudi uvedbo vstopa pri drugih vratih. Pričakujejo, da bo ukrep znatno prispeval k hitrejšemu polnjenju avtobusa ter posledično h krajšemu potovalnemu času. Predvidevajo, da bodo s to potezo še spodbudili uporabo mestnega javnega potniškega prometa.

V Ljubljani so prvi rumeni pasovi nastali leta 2013, njihova skupna dolžina znaša šest kilometrov. Zarisani so na Celovški cesti, Dunajski cesti, Slovenski cesti, Gosposvetski cesti, Dalmatinovi ulici in Barjanski cesti.