Ponedeljek,
16. 10. 2017,
12.44

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,23

5

Natisni članek

Natisni članek

Romi protestni shod Ljubljana voda elektrika pravice Romov

Ponedeljek, 16. 10. 2017, 12.44

6 let, 11 mesecev

Romi na protestu v Ljubljani: Hočemo pravice, ki nam pripadajo po zakonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,23

5

Romsko naselje | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Okoli sto Romov, med njimi tudi mladoletni, se je v Ljubljani zbralo na shodu, na katerem pozivajo proti diskriminaciji in izključevanju romske skupnosti. Od Kongresnega trga so se sprehodili do vlade, na Trgu republike pred parlamentom pa bodo sledili nagovori.

Razlog za protest, ki sta ga pripravili Zveza romske skupnosti Umbrella – Dežnik in Zveza za razvoj romske skupnosti, je nezadovoljstvo z odgovori vlade na njihove zahteve glede reševanja romske problematike.

Protestniki: Hočemo pravice, vodo in elektriko

Protestniki so pred vlado vzklikali gesla "Hočemo pravice, hočemo vodo in hočemo elektriko", s transparenti "Dovolj zavajanja EU o situaciji Romov", "Dovolj diskriminacije" in "Iščemo svoje pravice, ki nam pripadajo po zakonu" pa so odgovorne pozvali k reševanju romske problematike.

Na Trgu republike, kamor so si prinesli tudi malico, so začeli predvajati romsko glasbo, sledili bodo nagovori in kulturni program z romsko poezijo in romsko glasbo.

Romi med drugim zahtevajo tudi ukinitev romskih vrtcev

V svojih zahtevah, ki so jih v začetku septembra poslali vladi, so med drugim zapisali takojšnjo spremembo zakona o romski skupnosti na način, ki bo pripadnikom romske skupnosti omogočil dostop do osnovne infrastrukture in prepovedal prisilne izselitve.

Hkrati zahtevajo tudi prestrukturiranje sveta romske skupnosti, tako da bodo v njem predstavniki celotne romske skupnosti in bo imel sedež v Ljubljani.

Zahtevajo tudi dostop do pitne vode in elektrike ter ukinitev posebnih romskih vrtcev in vpis romskih otrok v običajne vrtce.

Baluh obžaluje zavrnitev vabila organizatorjev shoda na pogovor

Direktor vladnega urada za narodnosti Stanko Baluh medtem obžaluje, da se povabilu na pogovor nista odzvala predsednika zvez, ki sta pripravila današnji protest proti diskriminaciji in izključevanju romske skupnosti.

Baluh je spomnil, da so se pred protestom intenzivno pogovarjali s predstavniki romskih organizacij. S predsednikom Zveze romske skupnosti Umbrella - Dežnik Harisom Tahirovičem sta po Baluhovih besedah že večkrat iskala rešitve.

Spomnil je tudi na odgovor vlade, s katerim je ta septembra odgovorila na zahteve romskih zvez. Po Baluhovi oceni je ta "dober in korekten v okviru vseh pristojnosti".

Napovedal je še, da bi vlada spremembe zakona o romski skupnosti v javno razpravo lahko poslala novembra.