Četrtek,
3. 10. 2024,
16.04

Osveženo pred

3 ure, 51 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Natisni članek

promet promet železnice infrastruktura Jesenice železniška postaja

Četrtek, 3. 10. 2024, 16.04

3 ure, 51 minut

Revizija: Vrednost projekta nadgradnje železniške postaje Jesenice ocenjena prenizko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14
Železniška postaja Jesenice | Tuji revizorji so ugotovili, da je projektantska ocena stroškov projekta nadgradnje postaje prenizka ter ne odraža trenutnih tržnih cen v Avstriji in Nemčiji. | Foto STA

Tuji revizorji so ugotovili, da je projektantska ocena stroškov projekta nadgradnje postaje prenizka ter ne odraža trenutnih tržnih cen v Avstriji in Nemčiji.

Foto: STA

Projektantska ocena vrednosti projekta nadgradnje železniške postaje Jesenice je bila prenizka, poleg tega gre za celotno logistično vozlišče, ne le za železniško postajo, je izpostavila revizija družb IKK in TÜV SÜD Rail. Direkciji za infrastrukturo so priporočili pogajanja s ponudniki, saj bi lahko vnovična objava razpisa končno ceno še zvišala.

"Projektantska ocena stroškov projekta nadgradnje postaje je prenizka ter ne odraža trenutnih tržnih cen v Avstriji in Nemčiji," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani izsledke revizije, ki sta jo izvedli avstrijska družba IKK in nemška TÜV SÜD Rail, povzel avstrijski strokovnjak za infrastrukturo Franz Lückler, ki je sodeloval pri pripravi končnega poročila.

Poudaril je, da je projekt precej več kot le nadgradnja železniške postaje, saj gre za zelo obsežno logistično vozlišče. Temu primerni so po njegovih besedah tudi stroški, ki so pri železniških infrastrukturnih projektih že v osnovi višji kot pri ostalih. "Vsekakor pa Slovenija takšno vozlišče potrebuje," je izpostavil.

Alenka Bratušek
Novice Bratuškova odredila revizijo projekta nadgradnje železniške postaje Jesenice

Bratušek: Poimenovanje morda ni bilo posrečeno

Direkciji RS za infrastrukturo je priporočil, naj prejete ponudbe potencialnih izvajalcev del vzame kot izhodišče za pogajanja z njimi. Določene postavke v razpisni dokumentaciji bi namreč lahko oblikovali bolje, je ocenil. "Iz izkušenj vem, da vnovična objava razpisov vodi v od 10- do 15-odstotno zvišanje stroškov," je dejal.

Ministrica Alenka Bratušek je spomnila, da je Slovenija za projekt pridobila 56,5 milijona evrov evropskih sredstev iz instrumenta za povezovanje Evrope. | Foto: STA Ministrica Alenka Bratušek je spomnila, da je Slovenija za projekt pridobila 56,5 milijona evrov evropskih sredstev iz instrumenta za povezovanje Evrope. Foto: STA Revizija je po besedah ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek, ki jo je odredila, potrdila, da je projekt potreben in upravičen v načrtovanem obsegu. Strinjala se je, da njegovo poimenovanje morda ni bilo posrečeno, saj gre res za širše vozlišče. "Predvsem pa me veseli, da je tehnični del revizije potrdil, da znajo slovenski inženirji delo opraviti tako, kot je treba," je dejala.

Iz tega projekta se je po njenih besedah mogoče naučiti, da je racionalno načrtovanje nujno, kljub temu pa načrtovalci pri stroškovnih postavkah ne smejo biti preveč previdni. Po njenem mnenju je v gradivo že na začetku smiselno vključiti vse razpoložljive podatke, saj se lahko stvari vmes spremenijo, kar spremeni tudi končno ceno.

Izsledke revizije bo zdaj predstavila koalicijskim partnerjem in vladi. Spomnila je, da je Slovenija za projekt pridobila 56,5 milijona evrov evropskih sredstev iz instrumenta za povezovanje Evrope. "Tudi v Evropi so ta projekt prepoznali kot pomembnega, zato so ga pripravljeni sofinancirati," je dejala. "To ni denar, ki bi Sloveniji kar tako pripadal, ampak se z vsakim projektom posebej prijavimo na razpis in vsak konkreten projekt posebej dobi denar. Če tega denarja torej ne bi investirali v projekt, ki ga izvajamo na Jesenicah, bi bil za Slovenijo izgubljen," je poudarila.

Jesenice
Novice Na Jesenicah po mestnem prevozu težave še s šolskimi prevozi

Najugodnejša ponudba 170 milijonov evrov

Aprilska napoved revizije je sledila napovedi podražitve projekta, ki je sprožila burne odzive. Leta 2022 je namreč ocenjena vrednost projekta znašala 81 milijonov evrov, končna ocenjena vrednost gradbenih del ob objavi javnega naročila je na podlagi upoštevanja inflacije in stanja na trgu narasla na 137 milijonov evrov, najugodnejša ponudba pa znaša 170 milijonov evrov z davkom.

Predstavniki ministrstva za infrastrukturo in direkcije so podražitev med drugim utemeljili s tem, da so se ob pridobivanju projektnih pogojev in soglasij pokazale potrebe po dodatnih manipulativnih tirih, novem podhodu in mostu. Poudarili so, da gre za zapleten projekt, ki bo prinesel številne koristi v železniškem prometu in za Jesenice.

To je danes ponovil vodja sektorja za investicije v železnice na direkciji za infrastrukturo Dejan Jurkovič. Kot je poudaril, ocena vrednosti poleg tega temelji na štiri do pet let starih cenah, torej v njej ni v zadostni meri upoštevana inflacija. "Upoštevati je treba, da je rast cen na tem področju nadpovprečna," je dodal.

Železniška postaja Jesenice
Novice Zakaj bo nova železniška postaja Jesenice tako draga? #video