SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Raziskava: Največ možnosti za smrt imajo operirani konec tedna

4

termometer

 | Foto:
Bolniki, ki so operirani konec tedna, imajo 82 odstotkov več možnosti za smrt v mesecu dni po operaciji v primerjavi z bolniki, operiranimi v ponedeljek.

Tako so pokazali izsledki britanske raziskave, objavljene v britanski medicinski reviji. Najnižje tveganje za smrt imajo prav bolniki, ki so operirani v ponedeljek.

Tveganje se potem skozi dneve tedna povečuje, še navaja raziskava v reviji British Medical Journal (BMJ). Bolniki, ki so operirani v petek, imajo tako 44 odstotkov več možnosti za smrt kot bolniki, operirani v ponedeljek.

Med možnimi vzroki za večje tveganje konec tedna raziskovalci navajajo manjše število zdravstvenega osebja v bolnišnicah konec tedna.

Raziskovalci so med štirimi milijoni operacij, izvedenimi v britanskih javnih bolnišnicah med letoma 2008 in 2011, analizirali 27.582 primerov smrti, ki so se zgodile v 30 dneh po operaciji.

"Prvih 48 ur po operaciji je pogosto najbolj kritično obdobje za bolnike," je dejal vodja študije Paul Aylin z londonske šole za javno zdravje na Imperial College.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin