Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 12. 2012,
15.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 12. 2012, 15.37

8 let

Protest pred parlamentom je minil mirno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ponedeljek so zaznamovali protesti, ki so se odvili po slovenskih mestih. Na Kongresnem trgu se je zbralo več tisoč ljudi, ki so pot nadaljevali do parlamenta, kjer pa se je protest že končal.

Protestniki, ki so se najdlje zadržali na Trgu republike pred parlamentom, so se razšli, trg so zapustili tudi policisti. Protest je minil mirno in brez incidentov, vseeno pa so policisti v posamičnih primerih kršitev v bližini shoda prijeli devet oseb, od tega pet mladoletnikov, ki so jih že predali staršem. Po navedbah policije je šlo v večini primerov za kršitve zakona o javnih zbiranjih, zakona o varstvu javnega reda in miru ter zakona o orožju. Policisti so zasegli pirotehniko, barvo, teleskopsko palico, nož, eni osebi pa startno pištolo. Pred začetkom shoda je bilo odstranjenih tudi nekaj granitnih kock iz bližine shoda. Poškodovanih policistov tu ni bilo. Parlament je bil sicer ograjen in zaščiten, pred njim pa je policija postavila tudi vodni top in dve oklepni vozili.

Večina policistov je v znak mirnih protestov dobila rožo, nekateri pa, predvsem od protestnic, tudi poljub. Zapeli so Zdravljico in skandirali: "Maribor, nisi sam."

Množica se je sicer najprej zbrala na Kongresnem trgu in se nato pomikala po mestnem centru, med Wolfovo ulico, Prešernovim trgom in Čopovo ulico. Obhodili so tudi Slovensko ulico in odšli mimo glavne avtobusne postaje. Policija je nato množico preusmerila na Resljevo ulico. Iz Trubarjeve so se ponovno napotili proti Prešernovemu trgu in proti parlamentu, kjer se je skupno zbralo okoli štiri tisoč protestnikov.

Na začetku skupine protestnikov je bil transparent z napisom "Proti kozmetičnim popravkom, za korenite spremembe." Med potjo med drugim vzklikajo tudi "Ne bomo plačevali vaše krize", "Proti diktaturi kapitala!", "Oblast ljudem, ne pa strankam" in pozivajo ostale mimoidoče, naj se jim pridružijo. Obenem so izražali podporo protestnikom v Mariboru. Šubičeva ulica je bila zaprta, zgradbo parlamenta pa so policisti zaščitili z ograjo. Množica je za nekaj časa zaprla tudi Slovensko cesto. Stoječi avtomobili so s trobljenjem pozdravljali protestnike, med katerimi so pomešani tudi policisti v civilu.

Opaziti je mogoče tudi plakate, na katerih so protestniki pozivali k mirnim demonstracijam. "Skupaj s policisti, ne z neonacisti" in "Stoji nasproti, a ni proti", je pisalo na nekaterih.

Pred mestno hišo v Ljubljani se je danes zbralo okoli 200 protestnikov, ki so ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću sledili do Prešernovega trga, kjer je prižgal praznične lučke, tam pa ga je pričakalo okoli dva tisoč ljudi, ki so vpili "Zoki, lopov", slišali so se tudi žvižgi. Ljudje so nosili transparente s slikami Jankovića, na katerih je pisalo "Zoki, gotof?", na njih pa so se pojavljale tudi slike Milana Kučana in Danila Türka.

Ena od protestnic je dejala, da je geslo današnjega shoda "Zoki, spoki", druga pa, da je na protestih zaradi tega, ker ji je župan podrl vrtičke. Spet tretja protestnica je dejala, da protestira zato, ker želi, da Janković odstopi. "Saj ima na Cipru dovolj denarja, pa naj gre tja delat sranje."

"Zoran, lažeš, kradeš, pufe maš, v šolo hodiš, računalnika uporabljati ne znaš", "Zoki, Stožice so te pripeljale, Stožice te bodo odpeljale" in "Zoki, lopov" so bili samo nekateri izmed številnih zapisov na transparentih pred mestno hišo, kjer se je shod brez večjih izgredov že zaključil.

Janković je dejal, da nima težav s tem, da nekateri ljudje protestirajo. Na vprašanje, ali bo ponudil odstop glede na to, da je pred enim tednom dejal, da bi odstopil, če bi se protesti zgodili tudi proti njemu, je odgovoril, da gre za obračanje njegovih besed. "Na preizkusu pred Ljubljančani sem bil pred osmim meseci in pripravljen sem ga ponoviti tudi prihodnje leto, ampak to mora biti tudi želja Ljubljančanov," je dejal.

Dodal je še, da ga pred Ljubljančani ne more biti strah in da si ne predstavlja, da se ne bi mogel sprehoditi mimo njih tako, kot se je danes. "Zaradi nekaj posameznikov pa res ne nameravam odgovarjati, imajo pa pravico, da izrazijo svoje mnenje," je dejal Zoran Janković.

Protesti tudi drugod po Sloveniji Protestniki se zbirajo tudi v Mariboru, Celju, Trbovljah, na Ptuju in Ravnah na Koroškem.

Ne spreglejte