Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 9. 2017,
12.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Karl Erjavec potovanje tujina mobilni telefon

Sreda, 27. 9. 2017, 12.21

6 let, 7 mesecev

Potujete v tujino? Potem poglejte tole. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
počitnice | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Državljani, ki potujejo v tujino, od torka prejmejo brezplačno sporočilo SMS s podatki, kam se lahko obrnejo po pomoč, če bi se znašli v težavah. 

Gre za konzularno storitev, ki jo MZZ zagotavlja državljanom, ki potujejo v tujino. Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil zunanji minister Karl Erjavec, se razmere v tujini zaostrujejo, ljudje pa se v tujini poleg klasičnih težav, kot so nezgoda, kraja ali izguba dokumentov, srečujejo tudi s terorizmom in naravnimi nesrečami.

S storitvijo želi ministrstvo državljanom zagotoviti potrebne kontakte v primeru težav, kamor se lahko obrnejo 24 ur na dan. Podobno storitev po besedah ministra ponujajo tudi nekatere druge članice Evropske unije, kot so Slovaška, Danska, Belgija in Francija.

Video: Planet TV

Erjavec: Storitev za proračun nima posledic

Erjavec je poudaril, da so k sodelovanju povabili vse operaterje, za zdaj pa sodeluje le A1, kar pomeni, da sporočila za zdaj dobivajo le uporabniki tega operaterja. Povedal je še, da je storitev za uporabnike brezplačna, pa "tudi za proračun nima finančnih posledic".

Operater od torka avtomatično pošlje brezplačno sporočilo SMS vsem svojim uporabnikom, ki prečkajo mejo oziroma vstopijo v gostujoče mobilno omrežje. Na ta način ima državljan po prečkanju meje podatke diplomatskega predstavništva, ki mu lahko ponudi konzularno pomoč, shranjene na mobilnem telefonu.

Vsebina brezplačnega sporočila, ki ga prejme uporabnik, se razlikuje glede na to, ali ima Slovenija v državi svoje predstavništvo, ali državo pokriva nerezidenčno ali pa države ne pokriva.

Če v državi ni slovenskega veleposlaništva ...

Če Slovenija v državi ima veleposlaništvo, je navedena telefonska številka tega veleposlaništva, če državo pokriva nerezidenčno, pa številka in kraj slovenskega veleposlaništva, ki pokriva to državo.

Če v državi ni slovenskega veleposlaništva in je Slovenija ne pokriva niti nerezidenčno, je v sporočilu omenjeno, da se državljani lahko obrnejo na predstavništvo katerekoli članice EU v tej državi, dodana pa je povezava na spletno stran MZZ z iskalnikom predstavništev članic Unije.

 

Ne spreglejte