SiolNET. Novice Slovenija
0,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poslanci potrdili rebalans proračuna

0,27

termometer

Državni zbor
Poslanci so potrdili rebalans državnega proračuna za leto 2020. Foto: Matija Sušnik

Državni zbor je danes sprejel rebalans državnega proračuna za leto 2020, s katerim se odhodki zvišujejo za tri milijarde evrov, prihodki pa bodo precej manjši od do zdaj načrtovanih. Državna blagajna bo leto končala z rekordnega 4,2 milijarde evrov primanjkljaja, kar je po pojasnilih vlade posledica financiranja ukrepov za blažitev posledic epidemije covid-19.

Predsednik vlade Janez Janša in finančni minister Andrej Šircelj sta rebalans poslancem predstavila v torek. Oba sta soglašala, da je načrtovani primanjkljaj, ki v deležu BDP znaša 9,3 odstotka, visok, a sta poudarila, da gre za posledico nepričakovanih izdatkov za blaženje posledic epidemije. Šircelj je po poročanju STA dejal, da si ga bo vlada prizadevala v prihodnjem obdobju zmanjševati, dokler ne bomo lahko spet govorili o presežku.

Seja državnega zbora Novice Rebalansu proračuna se obeta zadostna podpora

Državna blagajna bo leto končala z 4,2 milijarde evrov primanjkljaja

Po novem so odhodki načrtovani v višini 13,4 milijarde evrov, prihodki pa se bodo zaradi upada potrošnje, nižje zaposlenosti in slabših poslovnih rezultatov podjetij zmanjšali za skoraj 1,6 milijarde evrov na 9,2 milijarde evrov. Namesto presežka, ki ga predvideva novembra lani sprejeti proračun za leto 2020, bo tako državna blagajna konec leta izkazovala primanjkljaj v višini več milijard evrov.

Ob upoštevanju visokih stroškov, ki jih ima država zaradi epidemije, se potrebni obseg zadolževanja povečuje. Namesto za nekaj manj kot 1,6 milijarde evrov je letos za izvrševanje državnega proračuna potrebno financiranje v višini skoraj 7,3 milijarde evrov, piše v noveli zakona o izvrševanju proračuna, ki ga je DZ potrdil skupaj z rebalansom. Od tega se je država za nekaj manj kot 2,2 milijarde evrov že zadolžila, poroča STA.

Premier Janša je v torek povedal, da se je vlada takoj ob nastopu mandata odzvala s prerazporeditvami sredstev za nabavo zaščitne opreme in kritje najbolj nujnih stroškov za spopad z epidemijo, sledil pa je sprejem več paketov protikoronskih ukrepov. Premier Janša je v torek povedal, da se je vlada takoj ob nastopu mandata odzvala s prerazporeditvami sredstev za nabavo zaščitne opreme in kritje najbolj nujnih stroškov za spopad z epidemijo, sledil pa je sprejem več paketov protikoronskih ukrepov. Foto: STA

Proračun za leto 2020 je državni zbor sprejel novembra lani in je bil pripravljen na popolnoma drugačnih izhodiščih, kot jih je letos spomladi začrtala epidemija. Janša je v torek povedal, da se je vlada takoj ob nastopu mandata odzvala s prerazporeditvami sredstev za nabavo zaščitne opreme in kritje najbolj nujnih stroškov za spopad z epidemijo, sledil je sprejem več paketov protikoronskih ukrepov, s katerimi se je pomagalo ljudem in podjetjem.

Vransko Novice "Po dozdajšnjih podatkih ni ugotovljeno, da bi policista naredila kaj narobe" #video

Pogačnik: Vlada je poskrbela za ljudi, delovna mesta in gospodarstvo

Rebalans proračuna, ki letošnje izdatke zaradi ukrepov za blažitev posledic epidemije covid-19 zvišuje za tri milijarde evrov, je v današnjem glasovanju v državnem zboru podprlo 49 poslancev. Poleg navzočih poslancev koalicijskih SDS, NSi, DeSUS in SMC ter poslancev narodnih manjšin sta zanj glasovala tudi dva navzoča poslanca SNS Dušan Šiško in Jani Ivanuša. Po besedah Jožefa Horvata (NSi) se je vlada v primerjavi z drugimi članicami EU odzvala na epidemijo odlično. "Vlada je poskrbela za ljudi, delovna mesta in gospodarstvo," je dodal Marko Pogačnik (SDS).

Proti je glasovalo 31 navzočih poslancev LMŠ, SD, Levice in SAB. "Imamo rekordno porabo, rekorden primanjkljaj, rekordno zadolžitev," je opomnila Maša Kociper (SAB), ki se ji vse to sicer ne bi zdelo slabo, če bi v nadaljevanju sledila gospodarska rast. "A skozi ta rebalans ne vidimo, kako boste to naredili," je dejala Kociprova.

Matjaž Han (SD) se ni mogel znebiti občutka, da se nekaterim področjem odvzema proračunska sredstva zaradi ideologije. Nesprejemljivo se mu denimo zdi, da se zmanjšujejo sredstva za kulturo in znanost. Podobnega mnenja so bili tudi v LMŠ. "Rebalansa, ki niža sredstva za znanost in raziskave, izobraževanje, štipendije, programe aktivne politike zaposlovanja in kulturo ter zmanjšuje sredstva institucijam, ki opravljajo pomembno nadzorstveno funkcijo, na drugi strani pa se po našem mnenju nepojasnjeno in prekomerno zadolžuje, ne moremo podpreti," je dejal poslanec te stranke Igor Peček.

Nemec Janša Novice O incidentu na Vranskem tudi Nemec in Janša #video

Kordiš: Kako bo vlada do konca leta porabila 1,3 milijarde evrov?

V opoziciji so rebalansu očitali tudi netransparentnost. Ukrepi za omejitev posledic epidemije naj bi stali 2,6 milijarde evrov, do zdaj pa je bila po pojasnilih vlade izplačana nekaj več kot polovica tega zneska. "Kako in za kakšne namene bo vlada do konca leta porabila približno 1,3 milijarde evrov proračunskih sredstev?" je spraševal Miha Kordiš (Levica). Z rebalansom se sicer najbolj povečujejo dodeljena sredstva tistim ministrstvom, katerih stroški so se zaradi epidemije najbolj povečali, to pa so ministrstva za finance, delo, zdravje ter za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Državni zbor je rebalans sprejel dobre tri mesece pred koncem proračunskega leta, na finančnem ministrstvu pa medtem hitijo s pripravo predloga proračunov za leti 2021 in 2022. Tega mora vlada v državni zbor posredovati najpozneje do 1. oktobra, Janša pa je v torek dejal, da so naslednja leta precej negotova, saj ne vemo, koliko časa bo trajala pandemija novega koronavirusa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin