Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 9. 2019,
9.04

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,94

18

Natisni članek

Stranka modernega centra Miro Cerar SMC Zdravko Počivalšek

Sobota, 21. 9. 2019, 9.04

4 leta, 7 mesecev

Volilni kongres SMC

Novi predsednik SMC: Ne levo ne desno, nikakor ne nazaj, le naprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,94

18

Zdravko Počivalšek | Foto STA

Foto: STA

Delegati kongresa SMC so danes soglasno za novega predsednika stranke izvolili ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. S tem se z vrha SMC poslavlja njen soustanovitelj in prvi predsednik Miro Cerar, ki je na Počivalškov predlog postal tudi častni predsednik stranke.

Novi predsednik SMC Zdravko Počivalšek je v nagovoru pred izvolitvijo izpostavil zavezanost k socialnemu dialogu: "Skrb za razvoj je odgovornost strank, gospodarstva in sindikatov." Zavzel se je za gospodarsko stabilnost, pravično socialno državo, liberalni pristop in trajnostno naravnanost ter da gre SMC "ne levo ne desno, ne nazaj, le naprej".

Počivalšek je bil v volilnem nagovoru delegatov na današnjem volilnem kongresu stranke optimističen in je izpostavil, da jih rezultati preteklih volitev "ne smejo zbiti". "Ti so namreč nekajkrat presegli javnomnenjske napovedi pred volitvami. Prepričan sem, da tudi tokratnim napovedim ne gre povsem verjeti," je dejal ob dejstvu, da SMC že nekaj časa domuje na dnu javnomnenjskih lestvic.

Stranka je na pragu preobrazbe

Zdravko Počivalšek | Foto: STA , Foto: STA , SMC ima po njegovih besedah zdravo jedro stranke v ljudeh, inovativne ideje, prodorno vizijo, uporabna znanja in ambiciozne cilje, torej "vse, kar je potrebno, da kazalce javne podpore stranki obrnemo navzgor".

Opozoril je, da je stranka kljub široki paleti rezultatov, ki jih je dosegala v preteklosti, danes na pragu preobrazbe. Ker je prepričan, da brez ekipe ne moreš spremeniti veliko, se je, kot je dejal, za kandidaturo odločil šele ob izraženi podpori poslancev, članov izvršnega odbora, lokalnih odborov in dozdajšnjega predsednika Mira Cerarja. "Bil je tisti, ki je svoje ideje in vizijo prelil v realnost, na eno mesto pripeljal glave, ki so stkale čisto novo, liberalno in moderno politiko," je dejal in se mu zahvalil za požrtvovalnost in doprinos slovenski družbi.
"Takrat je bila naša država na pomembni prelomnici. Da bi se premaknila z mrtve točke, je potrebovala pogum, široko znanje in zanos, a tudi politično kulturo. To so kvalitete SMC, ki jih je stranka imela takrat in jih ima tudi danes," je izpostavil in dodal, da mu je bila stranka še kako blizu tudi zaradi sredinske usmeritve in neobremenjenosti s preteklostjo.

Še naprej bo ostal zvest član stranke

Cerar meni, da je po petih letih nastopil čas, da prepusti vodenje nekomu, kot je Počivalšek, "z veliko energije, z voljo do tega, da stranko pelje naprej. Z vizijo, s katero se popolnoma ujemajo tudi strankine vrednote in v katero tudi sam verjamem".

Mojca Stropnik, Miro Cerar | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Cerar je spomnil, da stranko, ki je bila pet let v vladi, zapušča z desetimi poslanci in štirimi ministri, imajo delujoče lokalne odbore in simpatizerje. A je priznal, da je strankina javnomnenjska podpora zelo nizka in bo treba veliko delati, da z novim vodstvom vsi skupaj ponovno pridobijo zaupanje volivcev, kot si ga želijo.

Na kongresu tudi predstavniki drugih strank

Številna udeležba in pozitivno vzdušje na strankinem kongresu kažeta, da stranka še živi in se želi povezovati. Med delegati so najvidnejši obrazi zdajšnjega vodstva SMC in tudi nekateri tisti, ki jih v tem krogu ni več. Na strankino željo po povezovanju pa kaže tudi prisotnost predstavnikov drugih političnih strank, tudi opozicijskih. Tako sta prisotna poslanec SDS Franc Breznik in vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, iz vladnih krogov pa tudi premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec, vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper ter predstavniki DeSUS. Prisoten je tudi predsednik zunajparlamentarne SLS Marjan Podobnik.

SMC | Foto: STA , Foto: STA , Šarec je v nagovoru kongresu dejal, da se zaveda, kako pomembno je strankarsko dogajanje in sodelovanje strank, zlasti tistih v vladi. Po njegovih navedbah ni vsak dan najlažje, a se niso zbrali zato, ker bi bilo lahko, ampak ker imajo radi izzive. So namreč taki, kot pravi, ki želijo aktivno sodelovati in soustvarjati politično sliko.

Cerarju se je Šarec zahvalil za vse, kar je naredil za stranko in kot minister ter predsednik prejšnje vlade. Po njegovih navedbah Počivalšek nikoli ni zbežal, ampak vedno vztrajal, tako tudi danes. Prevzemanje funkcij ni lahko, ampak je težko v vsaj 80 odstotkih, je dejal Počivalšku. Po besedah Šarca SMC tvorno sodeluje v vladi in verjame, da bodo tudi v prihodnje dobro sodelovali. Počivalšku je zaželel uspešno vodenje stranke.

Kongres so nagovorili tudi predstavniki gospodarstva, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup in predsednik obrtne zbornice Branko Meh.

Ne spreglejte