Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 9. 2017,
19.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,40

47

Natisni članek

vlada referendum drugi tir Vili Kovačič Peter Gašperšič železnica

Nedelja, 24. 9. 2017, 19.15

6 let, 6 mesecev

Odzivi na rezultat referenduma o drugem tiru Divača-Koper

Pobudnik referenduma napoveduje ustavno pritožbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,40

47

Vili Kovačič | Foto STA

Foto: STA

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič je takoj po zaprtju volišč dejal, da zakon čakata pobuda za oceno ustavnosti in računsko sodišče. Za premierja Mira Cerarja nizka udeležba pomeni, da imajo volivci dovolj političnih igric.

Pobudnik referenduma in vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič je takoj po zaprtju volišč dejal, da zakon o drugem tiru, če danes ne pade, čakata pobuda za oceno ustavnosti in računsko sodišče.


Preberite še:

Referendum o drugem tiru je padel


"Projekt je neustaven, zato bomo prihodnji teden vložili pobudo za oceno ustavnosti zakona in zadevo predali računskemu sodišču," je napovedal, če referendum o zavrnitvi zakona o gradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper ne bo uspešen.

Cerar: Ljudje imajo dovolj političnih igric

Premier Miro Cerar je v prvi izjavi po zaprtju volišč komentiral nizko udeležbo ter dejal, da je "v veliki meri pokazala, da imajo volivci dovolj političnih igric" in da podpirajo vladni projekt.

Premier Miro Cerar je tistim, ki so glasovali proti zakonu, zagotovil, da drugi tir ne bo novi Teš 6, saj projekt vodijo zelo transparentno. | Foto: STA , Premier Miro Cerar je tistim, ki so glasovali proti zakonu, zagotovil, da drugi tir ne bo novi Teš 6, saj projekt vodijo zelo transparentno. Foto: STA , Zavrnil je očitke pobudnikov referenduma, ki v slabi udeležbi vidijo nelegitimnost projekta. "O nelegitimnosti ni govora, pravila so bila jasna, vse smo odigrali po pravilih," je poudaril.

"Drugi tir ne bo novi Teš 6"

Tistim, ki so glasovali proti zakonu, je zagotovil, da drugi tir ne bo novi Teš 6, saj projekt vodijo zelo transparentno, "zato tudi zakon, zato nadzorni mehanizmi, tako domači kot evropski, tudi zaledne države ne bi projekta podpre, če ne bi bil dober". Poudaril je še, da ima dobro finančno konstrukcijo, tudi trasa je določena v pravi smeri, je prepričan.

Tudi državni sekretar in vodja projekta Jure Leben meni, da je nizka udeležba pokazala, da je državljanom jasno, da imamo vlado za to, da sprejema strokovne odločitve. "Na ta način moramo projekt peljati naprej," je dodal.

Lebna veseli, da se bodo lahko že v ponedeljek ponovno ukvarjali z vsebino projekta. Kot je dodal, bo v kratkem sledilo odpiranje ponudb za pripravljalna dela, načrtujejo pa, da bodo novembra začeli dela na trasi.

Gašperšič: Referendum nepotreben eksperiment

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič današnji referendum ocenjuje kot nepotreben eksperiment pobudnikov. "Mislim, da volivci z nizko udeležbo sporočajo, da o tej temi ne želijo odločati na referendumu, ampak odgovornost prepuščajo vladi, da nadaljuje projekt," je dejal.

Infrastrukturni minister Peter Gašperšič informacij o tem, kakšne bodo nadaljnje poteze nasprotnikov zakona, noče komentirati. Na izjave Kovačiča, da gre za nelegitimen projekt, je odgovoril, da ne ve, zakaj bi bil nelegitimen. "Če je kaj nelegitimno, je bila ta njegova pobuda, da se tik pred začetkom skuša projekt spodnesti in se neodgovorno ogroža tudi nadaljnji razvoj gospodarstva in države," je dejal minister. | Foto: STA , Infrastrukturni minister Peter Gašperšič informacij o tem, kakšne bodo nadaljnje poteze nasprotnikov zakona, noče komentirati. Na izjave Kovačiča, da gre za nelegitimen projekt, je odgovoril, da ne ve, zakaj bi bil nelegitimen. "Če je kaj nelegitimno, je bila ta njegova pobuda, da se tik pred začetkom skuša projekt spodnesti in se neodgovorno ogroža tudi nadaljnji razvoj gospodarstva in države," je dejal minister. Foto: STA , Gašperšič je v izjavi pred objavo končne udeležbe še dejal, da bodo delo nadaljevali takoj, ko bodo objavljeni končni rezultati, ves čas pa potekajo tudi priprave na pripravljalna dela. Ta bodo po Lebnovih besedah začeli novembra.

SDS: Referendum prinesel tudi pozitivne učinke

Nizka udeležba na referendumu o zakonu o drugem tiru ni bila nepričakovana, saj je neprimerno, da o strokovnih stvareh in največjih infrastrukturnih projektih v državi odločajo državljani namesto stroke, je v izjavi za medije dejal poslanec SDS Ljubo Žnidar. Napovedal je, da bodo v SDS še naprej pozorno spremljali projekt izgradnje drugega tira.

"Izgradnja in postopki se morajo nadaljevati, čas pa bo hitro pokazal, ali smo v SDS imeli prav, ko smo opozarjali na vse nepravilnosti zakona," je poudaril poslanec SDS Ljubo Žnidar. | Foto: STA , "Izgradnja in postopki se morajo nadaljevati, čas pa bo hitro pokazal, ali smo v SDS imeli prav, ko smo opozarjali na vse nepravilnosti zakona," je poudaril poslanec SDS Ljubo Žnidar. Foto: STA , Žnidar meni, da je referendum prinesel tudi pozitivne učinke. V referendumski kampanji so se, kot je dejal, napovedi ocene vrednosti projekta zniževale, in sicer z 1,7 milijarde evrov na nekaj manj kot milijardo evrov.

Škoberne: Slovenci so se odločili za razvoj

Slovenci so se po besedah poslanca SD Jana Škoberneta odločili za razvoj, za delovna mesta, predvsem pa prepoznali igro, ki jo igrata SDS in njen predsednik Janez Janša. Škoberne verjame, da je neuspešen referendum eden zadnjih referendumov, ki jih v resnici ni bilo treba.

Volivci so se odločili, da ne Janši ne "njegovim satelitom" ne dajo prav in bodo vztrajali pri tem, da gre Slovenija naprej, je dejal Škoberne. Po njegovih besedah so v SD zadovoljni, da so volivci sprejeli poziv SD, da razumejo, da je Luka Koper pomembna in da je pomemben razvoj logistike.

Vatovec: Rezultat ne sme postati bianco menica za izpeljavo posla z Madžarsko

Po besedah Mateja T. Vatovca iz Levice rezultat referenduma ne sme postati bianco menica za izpeljavo posla z Madžarsko. V Levici bodo vztrajali pri svojih zahtevah in takoj po uveljavitvi zakona predlagali njegovo noveliranje, je napovedal. Po njegovem mnenju si vlada rezultata ne sme jemati kot izgovor za to, da bo izpeljala ta projekt na tak način, kot si ga je zamislila.

Erjavec: Še vedno zahtevamo absolutno transparentnost vseh postopkov pri drugem tiru

V koalicijski DeSUS niso presenečeni nad rezultatom referenduma, saj so pričakovali, da referendum ne bo uspel. Še vedno pa zahtevajo "absolutno transparentnost vseh postopkov, zlasti razpisov ter natančen popis del, da bo cena projekta jasna še pred začetkom gradnje", je navedel prvak DeSUS Karl Erjavec.

Zavezništvo vztraja pri finančni reviziji projekta

V Zavezništvu še vedno vztrajajo pri pozivu iz referendumske kampanje, naj vlada opravi ponovno finančno revizijo projekta, je poudarila predsednica stranke Alenka Bratušek. "Delo vlade bomo spremljali in na možno korupcijo opozarjali," je dodala. 

Bratuškova ne verjame Cerarju, da je mogoče za ceno enotirne proge zgraditi dvotirno. "To je absurd. Ko bomo opravili to revizijo, pa bomo vedeli tudi, ali Madžarsko sploh potrebujemo kot soinvestitorko ali pa smo drugi tir sposobni izgraditi brez tujega partnerja," je prepričana.

Popovič: Referendum popolnoma brez zveze in nepotreben

Koprski župan Boris Popovič je v prvem odzivu na izid referenduma o zakonu o drugem tiru povedal, da je pričakoval nizko udeležbo. Po njegovem mnenju so ljudje ugotovili in jasno pokazali, da je bil referendum nepotreben. Podobnega mnenja je tudi Gašpar Gašpar Mišič, ki je opozoril, da ni prav, da se strateški projekti podrejajo potrebam dnevne politike.

Koprski župan Boris Popovič je spomnil, da je bil sam sprva na strani pobudnikov referenduma, a je vlada nato sprejela določene zaveze, zaradi katerih je referendum postal brez pomena: "Nadaljevali so izključno zato, da bi zamenjali vlado. Če bi bila udeležba visoka, bi ljudje upali na menjavo vlade, a to se ni zgodilo. Pobudniki so enostavno pogoreli," je dejal. | Foto: Bor Slana Koprski župan Boris Popovič je spomnil, da je bil sam sprva na strani pobudnikov referenduma, a je vlada nato sprejela določene zaveze, zaradi katerih je referendum postal brez pomena: "Nadaljevali so izključno zato, da bi zamenjali vlado. Če bi bila udeležba visoka, bi ljudje upali na menjavo vlade, a to se ni zgodilo. Pobudniki so enostavno pogoreli," je dejal. Foto: Bor Slana Za koprskega župana je bil današnji referendum "popolnoma brez zveze in nepotreben". Poleg tega je še ugotavljal, da je tudi med tistimi, ki so prišli na volišča, kar nekaj ljudi glasovalo za, "morda celo večina".

Popovič je nadalje priznal, da zakon ni popoln, a državljani z njim ogromno dobimo. "Dobimo dvotirno železniško povezavo med Divačo in Koprom, obstoječi tir pa se ukine, kar je za naše prebivalce izrednega pomena. Končno bodo lahko živeli kot vsi preostali," je dodal.

Mes: Zelena luč na koncu tunela

Za Slovenske železnice je novica, da referendum ni uspel, odlična novica, je dejal generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes. "A želimo si to, na kar so opozarjali nasprotniki gradnje, da se projekt izvede čimbolj transparentno in v skladu z dobro poslovno prakso," je poudaril.

"To je praktično zelena luč na koncu tunela, da bo projekt v doglednem času zgrajen in da lahko našim poslovnim partnerjem končno rečemo, da gredo stvari naprej in v fazo izgradnje, na kar čakajo že mnoga leta," je sklenil Mes.

Dragonja prve razpise za objekte na trasi pričakuje konec leta 2018

Zdaj je prvi cilj dobiti načrtovana evropska sredstva. Še vedno smo v fazi zagotavljanja virov, je dejal svetovalec projektnega podjetja 2TDK Metod Dragonja, ki objavo prvih razpisov za objekte na trasi pričakuje konec leta 2018. 

"Želimo preseči 200 milijonov evrov, cilj je 250 milijonov evrov," je dejal. Poleg tega se bo nadaljeval proces z Evropsko investicijsko banko, ob dokončni določitvi tehničnih pogojev projekta pa je treba doreči tudi še pogoje sodelovanju Madžarske pri projektu.

Ne spreglejte