Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 6. 2021,
6.53

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

19

Natisni članek

Slovenija epidemija COVID-19 Koronavirus

Sreda, 16. 6. 2021, 6.53

2 leti, 10 mesecev

Po osmih mesecih je epidemije konec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

19

druženje, ženske, veselje, praznovanje, zabava | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Po osmih mesecih se je iztekla drugič razglašena epidemija covid-19 v Sloveniji. Kljub temu pa se ne bodo sprostili vsi sprejeti epidemiološki ukrepi. Zaščitne maske so v zaprtih javnih prostorih in na prostem, kjer ni možno vzdrževati medsebojne razdalje 1,5 metra, še vedno obvezne, tako kot tudi razkuževanje rok in t. i. pravilo PCT. 

Od danes prvič po 19. oktobru v Sloveniji ni razglašena epidemija covid-19. Vsaj še nekaj časa pa ostajajo v veljavi tudi ukrepi, ki jih je za blažitev posledic epidemije uveljavilo osem doslej sprejetih protikoronskih zakonov. Pravilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani) je tako še vedno pogoj za vstop v notranjost gostinskih lokalov, turističnih nastanitvah, na bazenih, pri sejemskih in kongresnih dejavnostih ter v igralnicah in igralnih salonih. Pogoj PCT pa ne velja za otroke do dopolnjenega 18. leta. 

Doslej je po podatkih vlade umrlo skupaj že več kot 4.700 covidnih bolnikov, z novim koronavirusom pa se je potrjeno okužilo več kot 250 tisoč prebivalcev.
Janez Poklukar
Novice Poklukar: Epidemija se končuje, a grožnje koronavirusa še ni konec

Ukrepi ostajajo v veljavi

Prav tako na javnih prireditvah ali shodih, pri obisku knjižnice, arhiva, muzeja ali galerije, prodaji blaga in storitev, kolektivnem uresničevanju verske svobode ter na športnih tekmovanjih še vedno velja omejitev en udeleženec na deset kvadratnih metrov površine.

Za zdaj še vsaj do 20. junija med drugim v veljavi ostajajo tudi odloki o omejitvah na področju kulturnih storitev končnim uporabnikom, na področju javnega prevoza, na področju ponujanja blaga in storitev na področju vozil ter odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja covid-19.

Epidemija covid-19 je bila sicer v Sloveniji prvič razglašena 12. marca lani in je trajala do 31. marca. Znova je vlada epidemijo razglasila 19. oktobra, trajala pa je vse do 15. junija.
Gospodarsko razstavišče, cepljenje
Novice Cepljenje brez naročanja od četrtka tudi v Ljubljani

V ljubljanski porodnišnici od četrtka ponovno možna prisotnost spremljevalca ves čas poroda

Od četrtka bo v porodnišnici Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana pod določenimi pogoji dovoljena prisotnost zdravega spremljevalca pri porodu celoten čas zdravstvene obravnave porodnice v porodnem bloku, so sporočili iz UKC. 

Spremljevalci oz. spremljevalke morajo poleg negativne epidemiološke anamneze, predhodno izpolnjene na vprašalniku o zdravstvenem stanju, izpolnjevati tudi enega izmed t. i. PCT pogojev. Tako morajo predložiti bodisi negativni hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, ali PCR test, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa.

Lahko tudi predložijo dokazilo o cepljenju proti covidu-19, s katerim dokazujejo, da je preteklo od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Pfizer in BioNTech najmanj sedem dni, od drugega odmerka cepiva Moderna najmanj 14 dni, od prvega odmerka cepiva AstraZeneca najmanj 21 dni oz. od odmerka cepiva proizvajalca Johnson & Johnson najmanj 14 dni. Če so se cepili s cepivi Sputnik, CoronaVac ali Sinopharm, mora od drugega odmerka miniti vsaj 14 dni.

Lahko pa pokažejo tudi dokazilo o pozitivnem rezultatu PCR testa, ki je starejši od 10 dni, a ni starejši od šestih mesecev, zadostuje tudi potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19, pri čemer od začetka simptomov ne sme miniti več kot šest mesecev.

Prisotni so lahko tudi spremljevalci, ki so preboleli covid-19 v zadnjih osmih mesecih in so se v tem času tudi cepili. V tem primeru zadostuje en odmerek mRNK cepiv.

Če spremljevalec ne izpolnjuje teh pogojev oz. nima omenjenih dokazil, je še vedno lahko prisoten pri porodu, a le v aktivni fazi, pred tem pa mora izpolniti vprašalnik o zdravstvenem stanju in potrditvi negativne epidemiološke anamneze.

Tudi za spremljevalca je predvidena ustrezna zaščitna oprema, to so zaščitni plašč, prevleka za obuvala in kirurška maska, ki jo zamenja na dve uri. Za prisotnost pri porodu mora spremljevalec pokriti stroške osebne varovalne opreme v višini 20 evrov.

Cepljenje nosečnica
Novice To svetujejo nosečnicam glede cepljenja
Ne spreglejte