SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Peti letnik študija ostaja brezplačen

3

termometer

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo računa, da bo v proračunu za leto 2014 zagotovljen denar za izvajanje petega letnika študija po bolonjski reformi.

Glede na predlog popravkov proračuna naj bi ves proračun ministrstva za izobraževanje, znanost in šport znašal slabe 1,6 milijarde evrov.

Peti letnik dodaten finančni zalogaj Glede na to, da bo ljubljanska univerza zaradi poznejšega začetka izvajanja nekaterih bolonjskih programov šele letos izvedla peti letnik, je bil to dodaten finančni zalogaj, ki so ga na ministrstvu po besedah Pikala upoštevali.

Ob tem je znova napovedal spremembe zakona o visokem šolstvu, ki bo nekoliko drugače uredil financiranje univerz. To bo, kot je poudaril, vezano na učinek univerz s pogodbenim razmerjem.

Pikalo sicer ob tem poudarja, da spremenjeni proračun za leto 2014 še ni potrjen niti v koaliciji, kaj šele v DZ. Zato o podrobnostih ni želel govoriti.

Skrčenje sredstev za dobrih 73,7 milijona evrov Glede na gradivo, ki ga je pridobil STA, bo resorju za izobraževanje, znanost in šport v primerjavi z rebalansom letošnjega proračuna v letu 2014 namenjenih za dobrih 73,7 milijona evrov manj sredstev.

Glede na že sprejeti proračun za prihodnje leto pa bodo precej okrnili sredstva Nacionalne agencije za kakovost visokega šolstva (Nakvis). Namesto predvidenih skoraj treh milijonov evrov bi Nakvisu po zdajšnjem predlogu namenili 1,8 milijona, kar je tudi glede na rebalans letošnjega proračuna za dobrih 280 tisočakov manj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin