Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 9. 2021,
12.30

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

22

Natisni članek

Blejski strateški forum nagrada misijonar Pedro Opeka

Četrtek, 2. 9. 2021, 12.30

2 leti, 7 mesecev

Pedro Opeka prejemnik pomembne nagrade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

22

Pedro Opeka | Pedro Opeka že več kot 30 let deluje na Madagaskarju | Foto STA

Pedro Opeka že več kot 30 let deluje na Madagaskarju

Foto: STA

Zunanji minister Anže Logar je danes slovenskemu misijonarju na Madagaskarju Pedru Opeki podelil letošnjo nagrado Blejskega strateškega foruma (BSF). Nagrada nas bo še bolj okrepila, da nadaljujemo delo za pravico, razvoj in napredek ljudi, ki so bili pozabljeni na robu družbe, se je prek videopovezave za priznanje zahvalil Opeka.

Pedro Opeka že več kot 30 let deluje na Madagaskarju

Opeka, duhovnik in misijonar na Madagaskarju že več desetletij svoje življenje posveča najrevnejšim in najranljivejšim ter vsak dan znova ustvarja boljšo družbo, ki revnim prinaša upanje in boljše življenje, je ob podelitvi na Bledu dejal Logar.

Kot je spomnil, je Opeka ustanovitelj dveh humanitarnih združenj, Akamasoa in Antenne Akamasoa, ki delujeta povsod na Madagaskarju, prizadeva si za materialno in moralno pomoč ljudem, ki so v državi veljali za odpisane.

Leta 2019 je Pedra na Madagaskarju obiskal papež Frančišek | Foto: Reuters Leta 2019 je Pedra na Madagaskarju obiskal papež Frančišek Foto: Reuters

S pomočjo prostovoljcev je iz odlagališča smeti postavil mesto upanja za več kot 25 tisoč ljudi, ki so dobili svoj glas in dostojanstva vredno življenje; zgradil je več kot štiri tisoč hiš, športne dvorane, cerkve in šole ter s tem zagotovil delo in izobraževanje več kot pol milijona ljudem, je dejal minister. Trenutno je v šole in izobraževalni program v šolah, ki sta jih zgradili združenji, vključenih 14 tisoč otrok.

Nagrado je Opeka prejel prek videopovezave

Kot je še dodal Logar, Opeka mlade uči spoštovanja in skrbi za naravo, zavzema se za pogozdovanje in zaščito gozdov na Madagaskarju. V okviru humanitarne pomoči MZZ 100 tisoč prebivalcem Madagaskarja zagotavlja osnovno zdravstveno oskrbo, prav tako obolelim s covidom, in zagotavlja prehransko varnost za otroke in najranljivejše prebivalce v obdobju pandemije.

Nagrado "sprejemamo kot podporo našemu boju za socialno pravičnost, za ljudi, ki živijo iz dneva v dan, brez vsake bodočnosti", je dejal Opeka, ki se je prek videopovezave z Madagaskarja zahvalil za priznanje boju proti skrajni revščini.

"Vsi vemo, da obstajajo milijoni ljudi, ki živijo v trpljenju. To je izziv in obenem sramota za ves svet," je poudaril.

Opeka se je zahvalil slovenski vladi in premierju Janezu Janši, "ki ste nam dali izredno humanitarno pomoč za naše revne družine", ki trpijo zaradi covida. Poudaril je, da brez socialnih pravic ne bo miru na svetu, vsi pa da si želimo miru, v Evropi in na vseh drugih celinah.

Papež Frančišek pri Pedru Opeki
Novice Papež na obisku pri Opeki: Uboštvo ni stvar usojenosti #foto #video
Pedro Opeka
Novice Janša za Nobelovo nagrado za mir predlagal Pedra Opeko

Generalni sekretar poudarja pomen okrepitve lokalnih organizacij

V pogovoru ob podelitvi nagrade v okviru BSF je sodeloval tudi generalni sekretar Caritas Internationalis Aloysius John, ki je med drugim poudaril, da je pandemija covida-19 spremenila svet. Izpostavil je pomen okrepitve in opolnomočenja lokalnih organizacij, kot je Akamasoa. Poleg pomoči tem organizacijam je po njegovem mnenju izziv tudi, kako izboljšati dostop do globalnega zdravja ter cepljenje, izpostavil je tudi pomen izobraževanja revnih.

Vloga organizacij, ki temeljijo na veri, je pomembna, vemo, kako velika organizacija je Karitas, tudi v Sloveniji je močno prisotna, zato je pomembno, da jim priznamo njihovo vlogo in jim pomagamo, je dejal John.

Ne spreglejte