Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 12. 2007,
16.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 16. 12. 2007, 16.20

8 let

Pahor uradno kandidat SD za mandatarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsedstvo SD je sprejelo sklep, da bo kandidat za mandatarja v primeru zmage stranke na državnozborskih volitvah leta 2008 predsednik SD Borut Pahor.

S 1. januarjem bodo Socialni demokrati začeli pripravljati alternativni vladni program, je ob robu seje dejal Pahor. Vzporedno s pripravo programa bo Pahor začel iskati kandidate za ministre. Imen morebitnih kandidatov Pahor ni želel izdati. Kot je pojasnil, predhodna napoved kandidatov za stranko predstavlja določeno tveganje, vendar se čutijo dolžni volivcem predstaviti konkretno alternativo sedanji vladni ekipi. Stranka je pripravljena svoje vladne ambicije "vezati na odgovornost konkretnih ljudi" Na današnji seji predsedstva, ki sicer še poteka in na kateri bodo med drugim sprejeli oceno stanja v Sloveniji, so se zavezali, da bodo program kot tudi alternativno vladno ekipo predstavili javnosti do predvečera začetka volilne kampanje. Pahor je razloge, da so sklepa sprejeli že sedaj, opredelil v ponavljajočih se novinarskih vprašanjih in ugibanjih, ki so po Pahorjevem mnenju terjali odgovor. Pahor pa je med razloge navedel tudi, da je stranka pripravljena svoje vladne ambicije "vezati na odgovornost konkretnih ljudi in seveda na program, ki nastaja".

Pahor: Zmaga na volitvah ni zagotovljena

Pahor je še zatrdil, da zmaga na volitvah nikakor ni zagotovljena, bo pa zanjo treba zagotoviti kompetentno ekipo in jasna stališča - ta naj bi prinesel na konkretnih in ne nujno všečnih izhodiščih temelječa ocena stanja v Sloveniji.

"Za uspeh na prihodnjih volitvah ni prav nobenih zagotovil," je Pahor zavrnil, da bi bila odločitev o določitvi kandidata za morebitnega mandatarja plod neke utvare, "da je zmaga že na dosegu roke". Po Pahorjevem prepričanju se bo zanjo treba še "odločno boriti", pri tem pa zavzeti jasna stališča in imeti kompetentno ekipo.

V položaju, "iz katerega se lahko potegujemo za zmago"

Pahor je pojasnil, da kot predsednik SD ne more zamuditi priložnosti, ki je hkrati odgovornost, ki jo predstavlja dejstvo, da so v stranki prvič v času demokratičnih volitev v položaju, "iz katerega se lahko potegujemo za zmago". Tako naj bi ljudem predstavili kadrovsko in programsko alternativo Janševi vladi.

Članstvo v SD ne bo pogoj za sodelovanje z njimi Čeprav se do imen morebitnih kandidatov ni želel opredeliti, je Pahor zagotovil, da članstvo v SD ne bo pogoj za sodelovanje z njimi. Glavna pogoja bosta kompetentnost in pa pripravljenost kandidatov, da "sprejemajo osnovne programske usmeritve stranke," je pojasnil evropski poslanec.

To je pošteno do ljudi, ki se bodo odločali, ali nam zaupajo mandat

O očitkih, da nima ustreznih kompetenc za vodenje izvršne oblasti, je Pahor odgovoril, da bodo o tem "odločali ljudje na volitvah". Sicer je priznal, da priprava programa in nabora kandidatov predstavlja določeno tveganje. "Vendar gre za razumno tveganje zato, ker je to pošteno do ljudi, ki se bodo odločali, ali nam zaupajo mandat," je dejal.

"Državljanski in politični pogum tistih, ki bodo z nami sklenili zavezništvo Za Pahorja bi bilo čakanje slaba odločitev, saj "bi se izognili vprašanjem, ki bi nas itak čakala v primeru, da bi ta mandat dobili". Poleg tega pa bi po njegovem v SD težje dobili mandat, "če volivci za nekim stvarnim programom ne bodo videli tudi močnih osebnosti". To hkrati terja tudi "državljanski in politični pogum tistih, ki bodo z nami sklenili to zavezništvo", je prepričan predsednik SD.

Pahor: Zmagati moramo z obljubami, ki so uresničljive Pahor je še pojasnil, da "moramo zmagati z obljubami, ki so uresničljive", zaradi česar mora biti program stvaren, rešitve pa mestoma tudi nepriljubljene. V nadaljevanju seje naj bi člani predsedstva SD sprejeli še odločitev, da Pahorju podelijo mandat za podpis sporazuma s Krščanskimi socialisti ter se posvetili dokumentu Slovenija danes - ocena stanja.

Ne spreglejte