SiolNET. Novice Slovenija
6,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor je pričakoval več od Junckerjevih predlogov

6,65

termometer

Borut Pahor, Jean-Claude Juncker
Foto: STA

Predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji, je danes sprejel predsednik republike Borut Pahor. Po pogovorih je dejal, da je bil nekoliko razočaran nad predlogi za reformo EU, ki jih je ta teden predstavil Juncker. Pahor je pričakoval več, kasneje pa se je srečal še s predsednikom Evropskega parlamenta Antonijem Tajanijem.

 

"Ko je predsednik komisije Jean-Claude Juncker pred dnevi predstavil dokument o petih scenarijih za razvoj, sem bil nekoliko razočaran, pričakoval sem nekoliko več. Vendar po zdajšnjih pojasnilih razumem, da pravzaprav naenkrat ni bilo mogoče storiti več," je po srečanju izjavil Pahor.

To je po njegovih besedah prvi korak. Ta zdaj odpira možnost vsem, ki želijo razmišljati o prihodnosti Evropske unije, da to storijo. "Razumem, da sledi naslednji korak, ko se bomo Evropejci odločali o tem, kako naprej. Za Slovenijo - to smo povedali vsi ne glede na to, kako vidimo detajle te prihodnosti - je Evropska unija pomembna, ker pomeni več miru, več varnosti, več blaginje."

Pahor je Junckerju predstavil tudi Ljubljansko pobudo in svoje poglede na prihodnost EU. Predsednik Evropske komisije si želi nadaljevati dialog s predsednikom, vlado in parlamentom. "Predsednik in Slovenija kot država imata nekaj povedati drugim v Evropi. Odkar se je Slovenija pridružila EU, se obnaša kot prava ustanovna članica in Slovenci bi morali biti ponosni na to, kar so dosegli od vstopa v Unijo," je dodal.

Tajani: Idejo Evrope več hitrosti lahko razvijemo le ob spoštovanju pogodbe EU

Tajani je na obisk v Ljubljano prispel dva dni po tem, ko je Evropska komisija pred vrhom v Rimu ob 60-letnici Rimske pogodbe predstavila pet različnih predlogov za prihodnost EU. Tajani je na obisk v Ljubljano prispel dva dni po tem, ko je Evropska komisija pred vrhom v Rimu ob 60-letnici Rimske pogodbe predstavila pet različnih predlogov za prihodnost EU. Foto: STA Po srečanju z Junckerjem je slovenski predsednik sprejel še predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija. Ta je poudaril, da je za prihodnost Evropske unije najpomembnejša njena enotnost. Dopustil je tudi možnost Evrope več hitrosti, a to idejo lahko po njegovem mnenju razvijemo le ob spoštovanju pogodbe EU.

Meni, da je enotnost EU med drugim pomembna za reševanje težav, s katerimi se spoprijemamo, kot so migracijska in gospodarska kriza, terorizem in boj proti revščini, pa tudi za položaj Unije v svetu. "Vsak zase ne more tekmovati z drugimi," je ponazoril.

Predsednik Evropskega parlamenta se je v okviru enodnevnega delovnega obiska v Ljubljani dopoldne ločeno sešel s predsednikom DZ Milanom Brglezom, predsednikom republike Borutom Pahorjem ter premierjem Mirom Cerarjem, skupaj s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerjem pa je v slovenski prestolnici odprl Hišo EU.
 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin