Ponedeljek,
7. 1. 2019,
10.40

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

4

Natisni članek

anketa Ministrstvo za zdravje bolnik zdravstveni sistem

Ponedeljek, 7. 1. 2019, 10.40

5 let, 3 mesece

Niste bili zadovoljni z obravnavo pri zdravniku? Izpolnite anketo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

4

Zdravnik | Pacient bo z izpolnitvijo vprašalnika izvajalca informiral o tem, kako zadovoljen je z zdravstveno obravnavo. Izpolnitev ankete je prostovoljna. | Foto Thinkstock

Pacient bo z izpolnitvijo vprašalnika izvajalca informiral o tem, kako zadovoljen je z zdravstveno obravnavo. Izpolnitev ankete je prostovoljna.

Foto: Thinkstock

Ministrstvo za zdravje uvaja možnost ocene zadovoljstva z nekaterimi vidiki kakovosti zdravstvene obravnave za vse uporabnike storitev javnega zdravstva prek portala zVem in zavihka eZdravje. S pomočjo vprašalnika bo pacient informiral izvajalca o tem, kako zadovoljen je z zdravstveno obravnavo. Pacienti lahko tako prispevajo k zagotavljanju kakovostne zdravstvene obravnave, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Januarja pilotno uvajanje projekta poteka v Zdravstvenem domu Ljutomer, Zdravstvenem domu Sežana, Splošni bolnišnici Novo mesto, Splošni bolnišnici Trbovlje in Splošni bolnišnici Brežice. Na podlagi testiranja v pilotu, bo pripravljena končna metodologija, na podlagi katere bo ministrstvo za zdravje pripravilo standardizirane vprašalnike za vse zdravstvene domove in bolnišnice.

Operacija bolnica bolnik
Novice Poteza zavarovalnic, ki jasno kaže, da je javno zdravstvo v krizi

S projektom želijo uporabnike vključiti v vrednotenje sistema zdravstvenega varstva

Pri pripravi smo se posvetovali z vsemi ključnimi deležniki v zdravstvu, pomemben partner je Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije, projekt pa se financira iz rednih delovnih nalog ministrstva, pojasnjujejo na pristojnem ministrstvu za zdravje.

Kot so poudarili, s projektom uresničujejo enega od 15 ukrepov iz projekta Šilih: "Gre za pomemben ukrep, s katerim se vzpostavlja možnost za aktivno sodelovanje uporabnikov zdravstvenih storitev pri vrednotenju sistema zdravstvenega varstva."

ZZZS bo v celotni zdravstveni dejavnosti v okviru finančnega načrta za leto 2019, ki je bil sprejet decembra lani, zagotovil vsa dodatna sredstva za dvig stroškov dela, ki so nastali zaradi zadnjega plačnega dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja. Finančni načrt v letu 2019 predvideva višje prihodke v primerjavi z rebalansom finančnega načrta za leto 2018 za 172 milijonov evrov, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Skladno s tem 2019 bodo dodatna sredstva predvidoma razdeljena na naslednji način:

  • 20 milijonov evrov za izboljšanje dostopnosti zavarovanih oseb do zdravstvenih storitev, predvsem za odpravo nedopustnih dolgih čakalnih dob z večjim obsegom programov,
  • 39 milijonov evrov za boljše vrednotenje zdravstvenih storitev z dvoodstotnim splošnim povišanjem cen,
  • 49 milijonov evrov za selektivno povečanje ali znižanje cen zdravstvenih storitev.

Povišanje stroškov dela zaradi dogovora s sindikati je vključeno v drugi in tretji alineji. Proces partnerskih dogovarjanj še ni zaključen, ko bo dogovor dosežen, ga bomo posredovali v potrditev vladi, so sporočili z ministrstva za zdravje. Poraba razpoložljivih sredstev ZZZS za leto 2019 bo določena v postopku partnerskih dogovarjanj, kjer vlada odloči o spornih vprašanjih, če sporazuma ni mogoče doseči v okviru arbitraže.

revmatolog zdravstvo
Mnenja Miha Mazzini: Kam se pelje slovensko zdravstvo?

Izpolnjevanje vprašalnika je prostovoljno

Vprašalnik pacienti izpolnijo najkasneje tri mesece po zdravstveni obravnavi. Na voljo je prek spletnega portala zVem ali spletne strani zdravstvene ustanove, kjer je bil pacient obravnavan. Vprašalnik lahko izpolnijo v imenu pacienta tudi njegovi bližnji oziroma drugi, če ob tem zagovarjajo interese in pravice pacienta.

Za izpolnjevanje ankete bo pacient potreboval pet minut. Pacient bo lahko označil tudi področja, za katera meni, da jih je treba izboljšati. Poročila bodo objavljena na spletni strani ustanove, kjer je bil pacient obravnavan. Podatke bo spremljalo tudi ministrstvo za zdravje. Izpolnjevanje vprašalnika je prostovoljno, gre za pacientovo pravico, dodajajo na ministrstvu za zdravje.