Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2024,
12.43

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

Natisni članek

zdravstvo stavka zdravniki Fides

Torek, 13. 2. 2024, 12.43

2 meseca, 2 tedna

Zdravnik Lavre: "Časi bistveno preresni, da bi zdravniki stavkali."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90
Janez Lavre | Janez Lavre je vodenje bolnišnice ponovno prevzel v začetku leta 2021. | Foto STA

Janez Lavre je vodenje bolnišnice ponovno prevzel v začetku leta 2021.

Foto: STA

Direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre je eno leto pred iztekom mandata svetu zavoda poslal odstop z mesta direktorja bolnišnice oziroma odpoved pogodbe o zaposlitvi na mestu direktorja bolnišnice. Lavre v bolnišnici ostaja zdravnik na internem oddelku. Kot je povedal za Finance, ne stavka in ne bo stavkal, saj so časi bistveno preresni, da bi zdravniki stavkali.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec, ki je lani med drugim končala 3,9 milijona evrov vredno naložbo v novo kamero gama in pripadajoče prostore, se že nekaj časa spopada z negativnim poslovanjem. Primanjkljaj je lani v prvih devetih mesecih znašal več kot štiri milijone evrov.

Lavre je za Finance pojasnil, da sta izguba in način financiranja bolnišnice med razlogi za njegov odstop. Končno poročilo bo znano v kratkem, po oceni pa bo izgube za leto 2023 okoli 3,9 milijona evrov ali dober milijon evrov manj kot leto prej.

FInancam je pojasnil, da je ZZZS v začetku leta 2023 spremenil vrednotenje operacije prekomerne debelosti iz 6,35 na le 4,47 uteži, kar je pomenilo, da je bolnišnica lani dobila za plačilo teh operacij 800 tisoč evrov manj.

Opozoril je tudi na to, da so edina regionalna bolnišnica, ki uporablja elektronski temperaturno-terapevtski list, a da se bolnišnici ta sodobni pristop sploh ne pozna pri financiranju.

Robert Golob
Novice Golob poziva Fides k zamrznitvi stavke, ta odgovarja: Golob lahko trpljenje ljudi prekine že danes, če ...

Negativno poslovanje je bilo lani na dnevnem redu večine sej sveta zavoda, predvsem so na to opozarjali člani sveta zavoda iz vrst ustanovitelja. Svet zavoda je imel aprila lani pred seboj tudi že predlog za razrešitev Lavreta, a o tem nato ni odločal, saj je bila seja takrat prekinjena, kasneje pa tega predloga ni bilo na kateri od sej.

Svet Splošne bolnišnice Slovenj Gradec se bo na redni seji znova sestal ta četrtek popoldne. Takrat bi lahko bilo kaj več znanega glede omenjenega odstopa direktorja. Svet zavoda je sicer po zakonu pristojen za imenovanje in razrešitev direktorja zdravstvenega zavoda s soglasjem ustanovitelja.

čakalna doba zdravnik pregled
Novice Stavka Fidesa med najdaljšimi v zgodovini

To ni prvič, da je Lavre, sicer zdravnik, odstopil z mesta direktorja koroške bolnišnice. V začetku aprila 2020 je odstopil po tistem, ko se je znašel pod plazom kritik zaradi spornih tvitov, za katere se je kasneje opravičil. Po podaji pisne odstopne izjave ga je svet bolnišnice takrat posledično s funkcije razrešil nekaj dni pozneje, vlada pa se je nato z odstopno izjavo seznanila in podala soglasje k njegovi razrešitvi.

Lavre je nato vodenje bolnišnice ponovno prevzel v začetku leta 2021, tokratni mandat pa bi mu tako potekel v začetku leta 2025.

Lavre je slovenjgraško bolnišnico vodil večino časa od leta 2007, vmes je bil v letih 2016 in 2017 eno leto vršilec dolžnosti direktorja UKC Maribor.

Marko Jug
Novice Direktor UKC Ljubljana: Organizacija dela bo jasna čez mesec dni
Ne spreglejte