Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 12. 2013,
17.48

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Roman Jakič odstop preiskava

Četrtek, 12. 12. 2013, 17.48

4 leta, 3 mesece

Obtožnica pomeni Jakičev odstop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Obrambni minister Roman Jakič bo odstopil, če bo po končani preiskavi proti njemu vložen pravnomočni obtožni akt v primeru Stožice.

Prepričan je, da se bo izkazalo, da je v primeru pogodbe, ki jo je kot direktor Zavoda Šport Ljubljana sopodpisal z Grepom, ravnal kot dober gospodar.

Funkcije se ne oklepa "Funkcije se ne bom oklepal, na sodišče kot minister ne bom hodil," je dejal Jakič v izjavi novinarjem po današnjem pogovoru s preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada, ki v zvezi z njim preiskujejo sum kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti.

Na NPU sumijo, da je Jakič tudi s podpisom dogovora o upravljanju in najemu parkirnih mest in drugih zasebnih površin v Športnem parku Stožice podjetju Grep omogočil najem 115-milijonskega bančnega posojila.

Zakaj so potrebovali toliko parkirišč? Poudaril je, da ni šlo za fiktivno pogodbo z Grepom, saj so se o njej pogajali tri mesece in izboljšali številna določila pogodbe. Zanikal je tudi, da naj ne bi potrebovali toliko parkirišč in da so cene previsoke. Preiskovalci sicer preiskujejo tudi navedbe, da so Jakičevi sodelavci opozarjali na precenjenost in nezakonitost sklenitve pogodbe.

Grepu niso nič plačali Jakič je dejal, da pogodba o najemu ni stopila v veljavo, ker je bil v njen zapisan pogoj, da se mora Grep v zemljiško knjigo vpisati kot etažni lastnik. Ker se to ni zgodilo, Grepu tudi niso izplačali 1,8 milijona evrov. Zakaj je banka odobrila posojilo Grepu kljub temu, da omenjeni pogoj ni bil izpolnjen, Jakič ne ve, meni pa, da posojilo ne bi smelo biti odobreno.

Grep sicer trgovskega dela Stožic ni zgradil in tudi ni vrnil posojila NLB, zato so bili oškodovani tudi davkoplačevalci.

Mu Bratuškova zaupa? Jakič je o zadevi že obvestil predsednico vlade Alenko Bratušek in ocenjuje, da še uživa njeno zaupanje. "Ve, da nisem tip, ki bi se oklepal funkcije." Jakič je poudaril, da bi že odstopil, če bi se zadeva nanašala na njegovo zdajšnjo funkcijo, tako pa je pogoj za njegov odstop pravnomočna obtožnica.

Ne spreglejte