SiolNET. Novice Slovenija
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obsojen še tretji ugrabitelj Belokranjca

0,08

termometer

sodišče, zatožna klop
Foto: STA

Novomeško okrožno sodišče je v torek na eno leto in devet mesecev zapora obsodilo še tretjega ugrabitelja takrat 79-letnega Belokranjca, potem ko je sodišče iz Alžirije prejelo dokumente, ki potrjujejo, da v času storitve kaznivega dejanja ni bil mladoleten. Septembra lani je namreč dopolnil 26 let.

Avtomobil, ugrabljen v Beli krajini Novice Ugrabitev v Beli krajini: tri ugrabitelje prijeli, enega še iščejo #video #foto

Preostala dva ugrabitelja, takrat 18-letni Alžirec in 25-letni Maročan, sta na novomeškem sodišču krivdo za ugrabitev priznala že avgusta lani, za kar jima je sodišče izreklo po eno leto in devet mesecev zapora, poroča STA.

Alžirec se je izkazoval s tremi različnimi dokumenti

Obtožnica vse tri bremeni, da so 8. maja v Beli krajini ugrabili domačina, ga oropali ter zato, da jih ne bi prijavil policiji, zvezali, strpali v prtljažnik avtomobila in se skupaj z njim odpeljali proti italijanski meji. Pred mejo naj bi mu nato prerezali vrv na rokah, vozilo zapustili in pot peš nadaljevali v Italijo. Tam so jih prijeli italijanski varnostni organi in jih vrnili v Slovenijo, kjer so na sojenje čakali v priporu.

Postopek zoper tretjega domnevnega ugrabitelja je sodišče takrat izločilo, saj so morali najprej preveriti njegovo dejansko starost. Kot poročajo Slovenske novice, se je 26-letni Alžirec v mesecih pripora namreč izkazoval s tremi različnimi dokumenti. Po enem bi bil polnoleten 14. februarja, po drugem 14. marca, po tretjem pa 14. septembra 2019. Na koncu je trdil, da je pravilni datum zadnji, kar bi pomenilo, da bi mu kot mladoletnemu sodili po drugi zakonodaji, piše STA. 

Podatke je na koncu priskrbel kar obsojenec sam, saj je prek sorodnikov na sodišče poslal kopijo osebnega dokumenta. A kot poročajo Slovenske novice, je z dokumenta razvidno, da je 14. septembra lani dopolnil 26 let. Obsojenec se je za storjeno dejanje pokesal ter se opravičil državi in oškodovancu. Sodnica Betka Šimc je ugodila njegovi prošnji, da bi čim prej začel prestajanje zaporne kazni, še poročajo Slovenske novice.

Trojica bo morala ugrabljenemu Belokranjcu plačati 213 evrov stroškov, ki jih je imel z najemom nadomestnega vozila (njegovo je bilo namreč v dogodku poškodovano). Po prestani kazni jih bodo za pet let tudi izgnali iz države.

Policijski trak Novice Prebežniki naj bi v Beli krajini ugrabili domačina

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin