Petek,
13. 9. 2024,
16.34

Osveženo pred

4 ure, 23 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Natisni članek

kredit občani Eko Sklad subvencije električni avtomobili

Petek, 13. 9. 2024, 16.34

4 ure, 23 minut

Nove subvencije fizičnim osebam za nakup električnih vozil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,68
električno vozilo | Vlagatelj lahko vloži vlogo na javni poziv do objave zaključka javnega poziva v uradnem listu oziroma do razdelitve razpisanih sredstev. Vlogo lahko odda prek portala eUprava ali na Eko sklad. | Foto Shutterstock

Vlagatelj lahko vloži vlogo na javni poziv do objave zaključka javnega poziva v uradnem listu oziroma do razdelitve razpisanih sredstev. Vlogo lahko odda prek portala eUprava ali na Eko sklad.

Foto: Shutterstock

Eko sklad je danes zaprl javni poziv za kreditiranje nakupa okolju prijaznih vozil občanom, hkrati pa je v uradnem listu objavil novega. Na voljo je pet milijonov evrov.

Predmet javnega poziva je ugodno kreditiranje občanov za okoljske naložbe v nakup okolju prijaznih osebnih vozil, in sicer novih ali rabljenih osebnih avtomobilov na električni pogon, na hibridni pogon ali avtomobilov serijske proizvodnje, ki kot pogonsko gorivo uporabljajo plin.

Do pridobitve posojila so upravičene fizične osebe, ki ne opravljajo dejavnosti, imajo stalno prebivališče v Sloveniji in so kreditno sposobne.

Skladno s pogoji zavarovanja posojila je najdaljša doba odplačevanja omejena s starostjo upravičene osebe. Seštevek starosti upravičene osebe in želene dobe odplačevanja posojila ne sme presegati 80 let. Če upravičena oseba za zavarovanje posojila pridobi posojilno sposobnega poroka, ta omejitev ne velja.

Pravica do posojila se lahko odobri za največ 80 odstotkov višine priznanih stroškov naložbe. Pri tem je minimalni znesek posojila 1.500 evrov, najvišji pa 60 tisoč evrov na upravičeno osebo.

Še več sredstev za kreditiranje okoljskih naložb

Eko sklad je danes objavil tudi spremembo javnega poziva za kreditiranje okoljskih naložb občanov. Potem ko je sprva aprila razpisal 15 milijonov evrov, nato sredstva junija povišal na 25 milijonov evrov, je danes sredstva povišal na 32 milijonov evrov. Sredstva so med drugim na voljo za nakup toplotne črpalke, obnovo fasade in zamenjavo oken, gradnjo ali nakup skoraj ničenergijskih stanovanjskih stavb, nakup okolju prijaznih vozil.

Orca Energija
Trendi Toplotne črpalke: energetska učinkovitost zdaj s komercialnim povračilom do 5200 evrov in ekološko podporo Eko sklada do 2500 evrov