Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
7. 10. 2013,
13.43

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

nepremičnine nepremičnine davek

Ponedeljek, 7. 10. 2013, 13.43

8 let, 6 mesecev

"Nepremičninski davek bo dojet kot nepravičen, zato se mu bodo ljudje izogibali"

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
"Nekdo, ki je brez denarja, ne more dokončati nepremičninskega projekta in vodi zemljišče kot nezazidano stavbno, bo še dodatno obdavčen," opozarja Franci Ježek iz društva nepremičninskih posrednikov.

Strokovnjak za nepremičnine Vlado Petek pravi, da so stopnje obdavčitve, ki jih v zakonu o davku na nepremičnine predlaga vlada, previsoke.

"Z davkom bi morali počakati" "Če je vsa država, katere sestavni del smo tudi državljani z nepremičninami, v krizi, potem ne more vlada z nekim enostranskim ukrepom zaradi napak preteklih vlad dodatno obremenjevati ljudi. Ta zadeva se mi zdi zelo nepoštena," je poudaril Petek.

Prepričan je, da bi morala država z uvedbo nepremičninskega davka počakati na boljše čase, ko bi ta davek lažje plačevali. Tako so po njegovih besedah ravnali v nekaterih razvitih gospodarstvih, na primer v Španiji, pri nas pa po njegovih besedah neprestano "zunaj konteksta z velikimi cisternami gasimo majhne požare".

Neravnovesje pri obdavčenju poslovnih objektov "Nekdo, ki je brez denarja, ne more dokončati nepremičninskega projekta in vodi zemljišče kot nezazidano stavbno, bo še dodatno obdavčen. Naj davčna uprava hitreje vodi podjetja, ki so davčni dolžniki, v stečaj, če že želimo nepremičnine spraviti v promet," je poudaril Franci Ježek, predsednik društva nepremičninskih posrednikov.

Opozoril je tudi na neravnovesje pri obdavčitvi poslovnih objektov po 0,75-odstotni stopnji. Meni namreč, da bo davek bolj prizadel podjetja z veliko delovnimi površinami, na primer Gorenje, kot pa podjetja z malo poslovnimi površinami, ki imajo kljub temu visoke dobičke, na primer visokotehnološka podjetja.

Ocena vlade, da bo z davkom že letos zbrala 205 milijonov evrov, se mu zdi optimistična. "Zavezanci tega davka zagotovo ne bodo dojeli kot pravičnega, zato se mu bodo poskušali izogniti," je sklenil.