Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 10. 2023,
13.30

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

NEK elektrarna Krško

Torek, 10. 10. 2023, 13.30

6 mesecev, 2 tedna

Nek bo ustavljen vsaj še mesec dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Jedrska elektrarna Krško | Trenutno je ob upoštevanju tujih izkušenj ugotovljenih več mogočih vzrokov za nastanek puščanja, ki se analizirajo. To so lahko skrita napaka v izdelavi zvara, napaka v materialu, toplotna utrujenost materiala, napetostna korozija in mehanske obremenitve. | Foto Ana Kovač

Trenutno je ob upoštevanju tujih izkušenj ugotovljenih več mogočih vzrokov za nastanek puščanja, ki se analizirajo. To so lahko skrita napaka v izdelavi zvara, napaka v materialu, toplotna utrujenost materiala, napetostna korozija in mehanske obremenitve.

Foto: Ana Kovač

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) so si po njeni hladni zaustavitvi in odkritju točnega mesta puščanja, zaradi katerega so v četrtek zmanjšali moč reaktorja in elektrarno v petek ustavili, zadali cilj, da vso potrebno diagnostiko in analize opravijo v približno mesecu dni. Za napoved datuma vnovične sinhronizacije Neka z omrežjem je še prezgodaj.

Vemo, da bo to izziv za zaposlene, institucije in partnerska podjetja. Težavo želimo odpraviti strokovno in kakovostno, da nadaljujemo po začrtani poti dolgoročnega varnega in stabilnega obratovanja, je danes v Krškem medijem povedal predsednik uprave Neka Gorazd Pfeifer.

Luknjica v velikosti šivankinega vboda

Zaradi razbremenitve sistema se je puščanje cevi v stanju hladne zaustavitve elektrarne ustavilo. Luknjica v velikosti šivankinega vboda je na zvaru reducirnega dela cevovoda priključnega sistema primarnega kroga, meter od vboda v reaktorsko posodo. Potrebne bodo diagnostika ter porušitvene in neporušitvene preiskave cevovodov, analitične podporne študije in morebitna pridobitev dovoljenj za metode sanacije.

Nek pri tem ves čas sodeluje z domačimi in mednarodnimi institucijami ter podjetji, je dodal.

Nuklearna elektrarna Krško
Novice V NEK določili lokacijo puščanja, sanacija bo verjetno večtedenska

Trenutno je ob upoštevanju tujih izkušenj ugotovljenih več mogočih vzrokov za nastanek puščanja, ki se analizirajo. To so lahko skrita napaka v izdelavi zvara, napaka v materialu, toplotna utrujenost materiala, napetostna korozija in mehanske obremenitve, je navedel.

Določajo sicer že akcije, ki bi bile potrebne za sanacijo vseh mogočih razlogov za nastanek puščanja. Po iznosu goriva iz sredice reaktorja v bazen za izrabljeno gorivo bodo cevovod ultrazvočno pregledali z notranje in zunanje strani. Pričakujejo pa, da bodo s temi pregledi odkrili vzrok puščanja.

Vse dejavnosti tečejo po pripravljenem načrtu remontne organizacije

Projekt so sicer poimenovali izredni remont, vse dejavnosti pa tečejo po pripravljenem načrtu remontne organizacije. Med njeno zaustavitvijo bo električno energijo, ki jo zagotavlja Nek, nadoknadil Eles. Nekaj verjetno tudi z uvozom.

Vse odločitve pred in med zaustavitvijo Neka so temeljile na načelu konservativnosti in visoke varnostne kulture. Ob indikaciji puščanja v zadrževalnem hramu so se odločili za preventivno zaustavitev elektrarne, operativna ekipa je v četrtek zvečer začela postopno zmanjševanje moči.

Nuklearna elektrarna krško NEK jedrska
Novice NEK: Za lociranje puščanja bo nujna hladna zaustavitev elektrarne

V petek zjutraj je bil reaktor zaustavljen in elektrarna v t. i. vroči pripravljenosti. Ekipe so vstopile v zadrževalni hram, da ugotovijo mesto puščanja. Da bi ga natančno določili, so zaradi upoštevanja varnih delovnih razmer ohladili elektrarno. Konec tedna so potrdili mesto puščanja na manjšem cevovodu priključnega sistema reaktorja.

Količina puščanja je bila znotraj obratovalnih omejitev. Vsa voda se je zbirala v sistemih zadrževalnega hrama in bo predelana z izparilnikom po ustaljenih postopkih, je še povedal Pfeifer.

Ne spreglejte