Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Ponedeljek,
18. 12. 2017,
11.55

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

vreme božič prazniki prazniki praznik sneg

Ponedeljek, 18. 12. 2017, 11.55

6 let, 4 mesece

Nas letos čaka bel božič?

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98
hoja sprehod sneg | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V Sloveniji smo bolj kot belih božičev navajeni zelenih. Kaj pa lahko pričakujemo na letošnji božični dan?

"Za zdaj kaže vsaj kakšen teden suhega vremena, prav tako je trenutna napoved tudi za prihodnji teden suha," pravi dežurni meteorolog na agenciji za okolje Uroš Strajnar. Tudi letos lahko torej pričakujemo, da bo božič brez snega.

Takšna je trenutna vremenska napoved za božični dan. | Foto: ARSO/meteo.si Takšna je trenutna vremenska napoved za božični dan. Foto: ARSO/meteo.si

"V prihodnjih dneh lahko po nižinah pričakujemo nizko oblačnost, na Primorskem in ob obali pa sonce. Za konec tedna morda sonce tudi do nižin," dodaja Strajnar.

V Sloveniji je bolj običajen zelen božič kot bel

V Sloveniji smo po večini države nazadnje bel božič praznovali leta 2007, z enim centimetrom snega, na Obali pa belega božiča niso imeli že od leta 1948. Podatki agencije za okolje prav tako kažejo, da je bilo v pretekli polovici stoletja dvakrat več zelenih božičev kot belih.

Najbolj bel božič pred trinajstimi leti

Najbolj bel božič smo imeli leta 1994, ko je sneg prekril vso državo z izjemo Primorske. Na Dolenjskem so takrat izmerili več kot 50 centimetrov snega. 

Leta 1994 je sneg prekril vso državo z izjemo dela Primorske. | Foto: ARSO/meteo.si Leta 1994 je sneg prekril vso državo z izjemo dela Primorske. Foto: ARSO/meteo.si

Izredni vremenski dogodki na pretekle božične dni 

1981   Po nekajdnevnem sneženju so zjutraj na številnih postajah v zahodni in severozahodni Sloveniji izmerili najvišjo decembrsko snežno odejo od začetka meritev. V Logu pod Mangartom je snežna odeja dosegla višino 135 centimetrov, v Stari Fužini 126 centimetrov, v Zgornji Sorici 107 centimetrov, v Mojstrani 97 centimetrov, v Bovcu 83 centimetrov, v Idriji 78 centimetrov in v Logatcu 66 centimetrov. 
2009   Izjemno obilno deževje v zahodni Sloveniji, ki se je začelo 22. decembra, je končno ponehalo. Zaradi dežja in taljenja snega so ponekod, npr. v Soški dolini, Bohinju in povodju Save, nastopile velike poplave. Največja petdnevna višina padavin od 21. decembra zjutraj do 26. decembra zjutraj je bila izmerjena na Žagi pri Bovcu, kjer je padlo kar 690 milimetrov padavin. Na Voglu so izmerili 611 milimetrov, v Kobaridu 506 milimetrov, v Mrzli Rupi nad Idrijo 463 milimetrov, na Zgornjem Jezerskem 377 milimetrov, v Ligu nad Kanalom 363 milimetrov, v Zgornji Sorici nad Železniki 340 milimetrov in v Postojni 268 milimetrov padavin. 
2010   Na Kredarici (2514 m) so izmerili najdebelejšo snežno odejo v decembru v zadnjih desetletjih - 400 centimetrov.

Vir: ARSO/meteo.si 

Preverite stanje snega na božične dni v Sloveniji za obdobje 1961-2014: Časovni trak višine snega na božično jutro
Ne spreglejte