Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2011,
11.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

referendum anketa

Ponedeljek, 30. 5. 2011, 11.50

8 let

Napoveduje se superreferendumski "ne"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Referendumov se bo zagotovo udeležilo 46 odstotkov anketirancev, delež tistih, ki napovedujejo, da bodo glasovali proti uveljavitvi pokojninskega zakona, pa se je od prejšnjega tedna povečal.

Slabo kaže tudi podpori drugima dvema zakonoma, je razvidno iz rezultatov, ki jih je objavilo Delo. Proti pokojninski reformi 50,4 odstotka vprašanih Proti pokojninski reformi namerava glasovati 50,4 odstotka vprašanih, podprlo pa jo bo 32,3 odstotka sodelujočih v anketi. Neopredeljenih je 17,3 odstotka anketiranih. V primerjavi z anketo, objavljeno v Delu pred tednom dni, se je delež glasov proti pokojninski reformi povečal s 37 na 50,4 odstotka. Povečan delež glasov proti zakonu o preprečevanju dela na črno Povečal se je tudi delež glasov proti zakonu o preprečevanju dela na črno (proti namerava glasovati 64 odstotkov anketirancev, za pa 24 odstotkov). Pri noveli zakona o varstvu arhivskega gradiva je približno tretjina anketirancev neopredeljena. Proti bi sicer glasovalo 36 odstotkov, za pa 31 odstotkov.

Na vprašanje, kako verjetno se anketiranci nameravajo udeležiti referendumov 5. junija, jih je 46 odstotkov zagotovilo udeležbo, 29 odstotkov pa jih bo verjetno šlo oddat svoj glas. 13,5 odstotka vprašanih jih zagotovo ne bo šlo glasovat, 9,5 odstotka pa verjetno ne. 69,9 odstotka vprašanih je sicer še ocenilo, da je pristop v referendumski kampanji s promocijskimi posnetki, v katerih nastopata Urška Čepin in Bojan Emeršič, neprimeren.

Večina proti pobudi o registraciji zunajzakonske skupnosti V anketi so sodelujoče vprašali še za mnenje o pobudi opozicije, da bi se morala zunajzakonska skupnost registrirati pred državnim organom. Rezultati ankete so pokazali, da ta pobuda nima podpore v javnosti: podprlo jo je namreč 23,7 odstotka vprašanih, medtem ko je bilo proti tej pobudi 67,5 odstotka anketirancev.

Telefonsko anketiranje je 24. in 25. maja na reprezentativnem vzorcu 604 odraslih državljanov izvedel oddelek za tržne raziskave Delo Stik, naročnik ankete pa je bilo uredništvo Dela.

Ne spreglejte